Fietsaccu opladen: doe het zo!

Fietsaccu opladen: doe het zo!

De meest gestelde vragen van onze klanten hebben vaak te maken met het opladen van hun (nieuwe) fietsaccu. Bijvoorbeeld: “hoe kan ik mijn nieuwe fietsaccu het beste opladen?”, “hoe lang duurt het opladen van mijn accu?”, of “hoe lang gaat de accu van mijn elektrische fiets mee?”. 

Deze vragen zijn totaal niet gek, want fietsaccu’s zijn namelijk erg kwetsbaar en vereisen een extra zorgvuldige omgang, zeker tijdens het opladen.

Fietsaccu opladen 

Het opladen van de accu elektrische fiets is gemakkelijker dan het lijkt. U neemt de accu uit de houder, plaatst deze op een stabiele ondergrond en koppelt deze met de bijpassende oplader aan het stopcontact. Zodra de oplader aan het stopcontact en de fietsaccu is aangesloten zult u een lampje op de lader zien branden. In de meeste gevallen is dit lampje eerst roodkleurig. Zodra het lampje groen is betekend dit dat de accu opgeladen is en dat u de oplader kunt loskoppelen.  

Met deze simpele stappen lijkt het opladen van een fietsaccu appeltje eitje. Tóch worden fietsaccu’s vaak niet goed opgeladen en kan dit serieuze gevolgen hebben voor de levensduur van uw kostbare accu.  

Wij geven u graag de beste tips om uw fietsaccu zo goed mogelijk op te laden en mogelijke accuschade te voorkomen.  

 

Wanneer opladen fietsaccu? 

De fietsaccu geeft zelf duidelijk aan wanneer deze moet worden opgeladen. Op iedere accu zitten indicatieknopjes die het laadniveau van de accu laten zien. Wanneer er bijvoorbeeld nog maar 1 knopje brandt, weet u dat het tijd wordt om uw accu op te laden.  

Hoe lang het precies duurt voordat het laadniveau van vol naar leeg daalt hangt grootendeels af van de omstandigheden waarin u fietst. Fietst u altijd met de hoogste trapondersteuning? Dan zal u uw fietsaccu waarschijnlijk vaker moeten opladen dan wanneer u enkel in de eco stand fietst. Ook hebben het aantal kilometers dat u fietsts, uw lichaamsgewicht, wind, en het landschap waarop u fietst ook invloed op de levensduur van de batterij.  

 

Hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets? 

De duur van het opladen van uw accu elektrische fiets verschilt per accu en per lader. Grotere, sterkere accu’s hebben vaak net wat langer nodig om volledig op te laden dan kleinere accu’s. Met een standaard oplader kunt u er vanuit gaan dat een grote accu ongeveer 6-8 uur-, en een kleine 3-5 uur nodig heeft om op te laden. Met een snellader kunt u uw fietsaccu bijna twee keer zo snel opladen als met een standaard lader. Veel e-bikers kiezen er dan ook voor om een snellader aan te schaffen zodat ze zo snel mogelijk weer op de elektrische fiets kunnen stappen! 

Zodra uw accu klaar is met opladen zal het lampje op de lader van rood naar groen veranderen. Dit betekend dus dat u de oplader van uw accu kunt verwijderen. Het is erg belangrijk dat u uw accu niet langer dan nodig aan de oplader legt. Een accu té lang of vol opladen kan namelijk shadelijk zijn voor de levensduur en kwaliteit van uw accu. Ga dus nooit lang van huis weg wanneer u uw fietsaccu aan de oplader heeft liggen en laadt uw accu niet ‘s nachts op wanneer u slaapt.  

Bekijk hier al onze laders voor uw accu elektrische fiets

 

Beste plek accu elektrische fiets opladen 

Waar kunt u uw fietsaccu het beste opladen? Wij raden u aan om dit in een droge ruimte op kamertemperatuur te doen. Bijvoorbeeld in een garage of schuur aan huis. Leg uw accu en oplader op een platte, stabiele ondergrond die warmtebestendig is tijdens het laden. Blijf gedurende het opladen in de buurt van de accu zodat u een oogje in het zeil kan houden. Het is en blijft een elektronisch product dat aan stroom is gekoppeld.  

 

De juiste oplader elektrische fiets 

Voor iedere fietsaccu is er minstens 1 geschikte oplader waarmee u uw accu kunt opladen. Deze geschikte laders worden meestal op de verschillende productpagina’s op onze website weergeven. Veel accu merken hebben hun eigen opladers waarmee de verschillende fietsaccu’s kunnen worden opgeladen. Ook zijn er universele laders die voor (bijna) iedere accu kunnen worden gebruikt.   

Onzeker over de compatibiliteit van uw accu en oplader? Lees eerst de productomschrijvingen goed door. Meestal staat hierin aangegeven voor welke accu’s de lader geschikt is. Mocht u er dan nog niet uit komen, dan kunt u altijd contact op nemen met onze klantenservice

 

Oplader elektrische fiets doet het niet 

Laadt uw fietsaccu niet meer (goed) op? Dan kan het zijn dat uw oplader versleten of kapot is. Check altijd even of het niet aan uw accu ligt in plaats van de lader, en probeer uw accu met een andere lader op te laden of test de oplader met een andere fietsaccu.  

Een nieuwe oplader aanschaffen is heel gemakkelijk. Via onze website kunt u precies zien welke lader u nodig heeft voor uw fietsaccu. Bekijk hier ons ruim assortiment.  

 

Elektrische fiets opladen onderweg 

Bent u een echte zondagsfietser en houdt u er van om veel kilometers af te leggen in één fietstocht? Dan moet u soms wel eens halverwege stoppen om de accu van uw fiets weer op te laden.  

In heel Nederland zijn er gelukkig genoeg oplaad punten waar je je elektrische fiets kunt opladen, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een lader mee te nemen en ergens onderweg bij een restaurantje te stoppen om uw afneembare accu te laden. Een oplader accu elektrische fiets past gemakkelijk in een van onze luxe fietstassen en is hierin onderweg goed beschermd tegen regen.

Een andere optie is om een tweede fietsaccu aan te schaffen zodat u altijd een extra accu bij heeft voor onderweg. Zo kunt u tijdens uw fietstocht snel wisselen van accu en hoeft u niet zonder trapondersteuning te fietsen! 

 

Wij hopen dat al uw vragen over het opladen van uw fietsaccu zijn beantwoord. Voor verdere vragen over fietsaccu’s of laders kunt u altijd terecht bij onze klantenservice. Het e-bikeaccu.nl team wenst u nog vele veilige kilometers toe! 

 

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Lees meer