Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsaccu reviseren, u hoort en ziet het de laatste tijd overal. Maar wat houdt het precies in? Wanneer moet u uw fietsaccu reviseren en is het wel de juiste oplossing? In deze blog leggen we u alles uit over het laten reviseren van uw fietsaccu.

Fietsaccu reviseren 

Alhoewel we dat graag zouden willen, gaan fietsaccu’s niet levenslang mee. Na een paar jaar intensief gebruik zal de kwaliteit van uw accu automatisch gaan dalen. De batterij zal langzamerhand steeds minder lang meegaan en u zal deze vaker moeten opladen. Dit is in principe heel normaal als u uw accu al meerdere jaren regelmatig gebruikt.  

Wanneer uw accu niet meer goed werkt, op laadt of wanneer de capaciteit ineens veel daalt kan het zijn dat de cellen van uw accu niet meer goed zijn of dat u aan een vervanging toe bent. U kunt er dan voor kiezen om een nieuwe accu aan te schaffen of uw verouderde accu te laten reviseren.  

 

Accu elektrische fiets laten reviseren 

Het reviseren van een fietsaccu betekent dat de oude accucellen van uw fietsaccu worden vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen bevinden zich in de behuizing van de fietsaccu en kunnen niet met het blote oog worden gezien. De cellen krijgen als het ware een soort ‘update’, waardoor u uw fietsaccu hopelijk weer goed kunt gebruiken. De andere onderdelen van de accu blijven hetzelfde wanneer deze nog intact zijn. 

De nieuwe energiecellen die in uw accu worden geplaatst zijn vaak van dezelfde kracht als de oude cellen, maar u kunt er ook voor kiezen om sterkere cellen in uw accu te plaatsen. Hiermee kunt u de actieradius van uw fietsaccu mogelijk vergroten. Houdt er rekening mee dat hier vaak wel meer kosten aan verbonden zitten.  

Wanneer u uw fietsaccu laat reviseren is er geen garantie op het herstel van uw accu, en vaak vallen de resultaten van het reviseren tegen. Wanneer de cellen van uw fietsaccu zo erg beschadigd zijn bestaat er een kans dat de revisie helemaal niets oplevert, of dat het de accu alleen maar meer beschadigd, waardoor de fietsaccu uiteindelijk onherstelbaar is.   

 

Fietsaccu reviseren kosten 

Het reviseren van een fietsaccu kan gemakkelijk bij een e-bike specialist of lokale fietsenmaker worden gedaan, echter kost het vaak een hoop geld. Het reviseren van een fietsaccu verschilt altijd in prijs, afhangend van de accu zelf, en hoe lastig het reviseren is. De kosten van het reviseren van een fietsaccu liggen meestal tussen de €250 en €600. Deze bedragen zijn soms wel hoger dan de nieuwprijs van de accu zelf. Het aanschaffen van een nieuwe accu is dan ook bijna altijd voordeliger dan het reviseren van uw oude accu. Het kan namelijk zo zijn dat uw gereviseerde fietsaccu het na een aantal maanden of zelfs weken het weer begeeft, en u nogmaals revisiekosten zult moeten betalen.  

Tijd voor een nieuwe fietsaccu? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment.  

 

Zelf fietsaccu reviseren 

Een veel gestelde vraag omtrent e-bike accu’s is of de accu eigenaar zijn of haar accu zelf kan reviseren. Alhoewel het niet is aan te raden, is het wel mogelijk. Er bestaan twee soorten fietsaccu’s, namelijk: NiMh (Nikkel Metaal Hydride) en Li-ion (Lithium Ion) accu’s. Deze twee accu’s moeten op verschillende manieren worden gereviseerd:  

 

Reviseren NiMh fietsaccu 

Het reviseren van een NiMh fietsaccu is heel erg gemakkelijk en doet u door de accu volledig te ontladen en daarna weer op te laden. Voer dit proces meerdere malen uit door iedere keer uw accu volledig leeg te fietsen. Zorg dat wanneer de accu helemaal ontladen is, u deze eerst tot kamertemperatuur laat afkoelen voordat u deze aan de lader legt. Ook hier is het belangrijk om te weten dat dit geen garantie geeft op een beter werkende accu. Het zelf reviseren van een fietsaccu brengt altijd groot risico met zich mee en er bestaat een kans dat de accu alleen maar meer beschadigd raakt. 

 

Meer tips over het goed opladen van uw fietsaccu vindt u hier 

 

Reviseren Li-ion fietsaccu 

Li-ion accu’s zijn vooral te vinden in de nieuwste generatie van e-bikes. Ze hebben een ontzettend lange levensduur en zijn daarom ook lastig te ontladen. Het reviseren van deze accu’s is dan ook iets gecompliceerder dan bij NiMh fietsaccu’s. Wanneer een Li-ion accu gereviseerd moet worden zal dit worden aangegeven door een laag voltage in de accu. Het voltage zal dus weer verhoogd moeten worden. Om een Li-ion accu te reviseren kunt u de volgende stappen doorlopen:  

 • Stap 1: het voltage van de fietsaccu verhogen. Dit doet u door de fietsaccu met de juiste energiebron te verbinden. Hiervoor kunt u een andere accu met hetzelfde voltage gebruiken. 
 • Stap 2: verbind uw lege fietsaccu met de energiebron. Verbind de rode sonde van de accu met de positieve pool van de energiebron. Verbind daarna de zwarte sonde van de accu met de negatieve pool van de energiebron.  
 • Stap 3: Controleer het voltage van uw lege fietsaccu. Als de accu aan de energiebron is gekoppeld zal het voltage van laag naar hoog toenemen. Zodra het voltage van de accu stabiliseert gaat u verder naar stap 4. 
 • Stap 4: koppel de fietsaccu los van de energiebron. 
 • Stap 5: plaats de fietsaccu aan de oplader. Nu het voltage van de lege accu weer hoog is, herkent de oplader de accu weer. Als het goed is zal de accu nu weer moeiteloos opladen. 
 • Stap 6: Laat de opgeladen fietsaccu afkoelen en plaats deze weer in uw elektrische fiets.  

 

E-bike accu reviseren 

Let op! Zelfs als u een achtergrond hebt in elektrotechniek raden wij het niet aan om zelf uw fietsaccu te reviseren. Wanneer het reviseren van een accu niet op de juiste manier gebeurt, kan de fietsaccu nog meer schade oplopen en is het mogelijk dat u uw accu helemaal niet meer kunt gebruiken. Daarnaast is er ook een groot risico op onveilige situaties zoals een ontploffing of ontbranding van de accu. Wilt u uw accu toch laten reviseren? Laat dit dan door een expert doen.  

Is uw fietsaccu aan vervanging toe en wilt u teleurstellingen voorkomen? Dan kunt u uw fietsaccu het beste vervangen door een nieuwe. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment en vindt de juiste accu voor uw elektrische fiets.  

Voor vragen over uw fietsaccu en welke het beste geschikt is kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

 

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Lees meer