Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsbatterij reviseren, u hoort en ziet het de laatste tijd overal. Maar wat houdt het precies in? Wanneer moet u uw fiets batterij reviseren en is het wel de juiste oplossing? In deze blog leggen we u alles uit over het laten reviseren van uw fiets batterij.

Fietsaccu reviseren  

Alhoewel we dat graag zouden willen, gaan fietsaccu's  niet levenslang mee. Na een paar jaar intensief gebruik zal de kwaliteit van uw accu automatisch gaan dalen. De accu zal langzamerhand steeds minder lang meegaan en u zal deze vaker moeten opladen. Dit is in principe heel normaal als u uw accu al meerdere jaren regelmatig gebruikt.   

Wanneer uw accu niet meer goed werkt, op laadt of wanneer de capaciteit ineens veel daalt kan het zijn dat de cellen van uw accu niet meer goed zijn of dat u aan een vervanging toe bent. U kunt er dan voor kiezen om een nieuwe accu aan te schaffen of uw verouderde accu te laten reviseren.   

  

Accu elektrische fiets laten reviseren  

Het reviseren van een fiets accu betekent dat de oude accu cellen van uw fiets accu worden vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen bevinden zich in de behuizing van de fiets accu en kunnen niet met het blote oog worden gezien. De cellen krijgen als het ware een soort ‘update’, waardoor u uw fiets accu hopelijk weer goed kunt gebruiken. De andere onderdelen van de accu blijven hetzelfde wanneer deze nog intact zijn.  

De nieuwe energiecellen die in uw accu worden geplaatst zijn vaak van dezelfde kracht als de oude cellen, maar u kunt er ook voor kiezen om sterkere cellen in uw accu te plaatsen. Hiermee kunt u de actieradius van uw fiets accu mogelijk vergroten. Houdt er rekening mee dat hier vaak wel meer kosten aan verbonden zitten.   

Wanneer u uw fiets accu laat reviseren is er geen garantie op het herstel van uw accu, en vaak vallen de resultaten van het reviseren tegen. Wanneer de cellen van uw fiets accu zo erg beschadigd zijn bestaat er een kans dat de revisie helemaal niets oplevert, of dat het de accu alleen maar meer beschadigd, waardoor de fiets accu uiteindelijk onherstelbaar is.    

  

Fietsaccu reviseren kosten  

Het reviseren van een fiets accu kan gemakkelijk bij een e-bike specialist of lokale fietsenmaker worden gedaan, echter kost het vaak een hoop geld. Het reviseren van een fiets accu verschilt altijd in prijs, afhangend van de accu zelf, en hoe lastig het reviseren is. De kosten van het reviseren van een fiets accu liggen meestal tussen de €250 en €600. Deze bedragen zijn soms wel hoger dan de nieuwprijs van de accu zelf. Het aanschaffen van een nieuwe accu is dan ook bijna altijd voordeliger dan het reviseren van uw oude accu. Het kan namelijk zo zijn dat uw gereviseerde fiets accu het na een aantal maanden of zelfs weken het weer begeeft, en u nogmaals revisiekosten zult moeten betalen. 

   

Tijd voor een nieuwe fiets accu? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment.   

  

Zelf fiets accu reviseren  

Een veelgestelde vraag omtrent e-bike accu's  is of de accu eigenaar zijn of haar accu zelf kan reviseren. Alhoewel het niet is aan te raden, is het wel mogelijk. Er bestaan twee soorten fietsaccu's , namelijk: NiMh (Nikkel Metaal Hydride) en Li-ion (Lithium Ion) accu's . Deze twee accu's  moeten op verschillende manieren worden gereviseerd:   

  

Reviseren NiMh fietsaccu  

Het reviseren van een NiMh fiets accu is heel erg gemakkelijk en doet u door de accu volledig te ontladen en daarna weer op te laden. Voer dit proces meerdere malen uit door iedere keer uw accu volledig leeg te fietsen. Zorg dat wanneer de accu helemaal ontladen is, u deze eerst tot kamertemperatuur laat afkoelen voordat u deze aan de lader legt. Ook hier is het belangrijk om te weten dat dit geen garantie geeft op een beter werkende accu. Het zelf reviseren van een fiets accu brengt altijd groot risico met zich mee en er bestaat een kans dat de accu alleen maar meer beschadigd raakt.  

  

Meer tips over het goed opladen van uw fiets accu vindt u hier  

  

Reviseren Li-ion fietsaccu  

Li-ion accu's  zijn vooral te vinden in de nieuwste generatie van e-bikes. Ze hebben een ontzettend lange levensduur en zijn daarom ook lastig te ontladen. Het reviseren van deze accu's  is dan ook iets gecompliceerder dan bij NiMh fietsaccu's . Wanneer een Li-ion accu gereviseerd moet worden zal dit worden aangegeven door een laag voltage in de accu. Het voltage zal dus weer verhoogd moeten worden. Om een Li-ion accu te reviseren kunt u de volgende stappen doorlopen:   

 • Stap 1: het voltage van de fiets accu verhogen. Dit doet u door de fiets accu met de juiste energiebron te verbinden. Hiervoor kunt u een andere accu met hetzelfde voltage gebruiken.  
 • Stap 2: verbind uw lege fiets accu met de energiebron. Verbind de rode sonde van de accu met de positieve pool van de energiebron. Verbind daarna de zwarte sonde van de accu met de negatieve pool van de energiebron.   
 • Stap 3: Controleer het voltage van uw lege fietsaccu. Als de accu aan de energiebron is gekoppeld zal het voltage van laag naar hoog toenemen. Zodra het voltage van de accu stabiliseert gaat u verder naar stap 4.  
 • Stap 4: koppel de fiets accu los van de energiebron.  
 • Stap 5: plaats de fiets accu aan de oplader. Nu het voltage van de lege accu weer hoog is, herkent de oplader de accu weer. Als het goed is zal de accu nu weer moeiteloos opladen.  
 • Stap 6: Laat de opgeladen fiets accu afkoelen en plaats deze weer in uw elektrische fiets.   

  

E-bike accu reviseren  

Let op! Zelfs als u een achtergrond hebt in elektrotechniek raden wij het niet aan om zelf uw fiets accu te reviseren. Wanneer het reviseren van een accu niet op de juiste manier gebeurt, kan de fiets accu nog meer schade oplopen en is het mogelijk dat u uw accu helemaal niet meer kunt gebruiken. Daarnaast is er ook een groot risico op onveilige situaties zoals een ontploffing of ontbranding van de accu. Wilt u uw accu toch laten reviseren? Laat dit dan door een expert doen.   

Is uw fiets accu aan vervanging toe en wilt u teleurstellingen voorkomen? Dan kunt u uw fiets accu het beste vervangen door een nieuwe. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment en vindt de juiste accu voor uw elektrische fiets.   

  

Voor vragen over uw fiets accu en welke het beste geschikt is kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. 

Lees ook:
 1. Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Lees meer
 2. Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Lees meer
 3. Fietsaccu opladen: doe het zo!

  Fietsaccu opladen: doe het zo!

  Lees meer