Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Dat is waarschijnlijk de vraag die het vaakst gesteld wordt over elektrische fietsen. Het bereik van je fietsaccu, dus het aantal kilometers die je e-bike kan afleggen wordt bepaald door de accu die op je fiets zit. Het gaat er namelijk om hoeveel energie de accu kan opslaan. Het bereik kan per accu verschillen.

 

Hoeveel km gaat een fietsaccu mee?

De prestaties van een accu worden uitgedrukt in hoeveelheid watt per uur. Er zijn veel verschillende accu’s te krijgen met verschillende watt vermogen. Als je een accu hebt met 400 watt dan kan je een uur lang 400 watt leveren of 2 uur 200 watt. Hoever je hiermee komt is afhankelijk van andere factoren.

 

Actieradius accu elektrische fiets

Met 100 watt kun je ongeveer 12 tot 14 kilometer rijden. Dit is naar voren gekomen uit een test van Testkees (Fietsersbond). In deze test werd de elektrische fiets actieradius gemeten. Veertien elektrische fietsen werden getest door de accu’s volledig leeg te rijden op een bepaald parcours. Op dit parcours mochten de testers met matige inspanning fietsen met 25 kilometer per uur. Het was buiten 7 graden en er stond een windkracht 4, in het parcours lag een viaduct. De uitkomst is dus dat je gemiddeld 12 tot 14 km kunt fietsen per 100 watt. Je zou natuurlijk verder komen als je de motor minder zou gebruiken, dit zal neerkomen op zo’n 20 km per 100 watt.

 

Niet alleen de accu bepaalt de afstand

Nu je weet dat je gemiddeld 12 tot 14 km per 100 watt haalt, kun je uitrekenen hoe groot de actieradius is van jouw e-bike accu. Een e-bike met een batterij van 200 watt haalt met flinke ondersteuning van de motor dus ongeveer 25 km. Maak je minder gebruik van de ondersteunende motor? Dan haal je 40 km.

De geselecteerde ondersteuningsstand heeft ook impact op hoeveel km een accu van een elektrische fiets mee gaat. Hoe hoger de trapondersteuning, hoe minder lang de accu mee gaat. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden als je van plan bent een lange fietstocht te maken.

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Dat hangt dus grotendeels af van de accu. Maar natuurlijk hangt de actieradius ook af van andere factoren. Hoeveel wind staat er? Wat voor weer is het? Wat is de temperatuur? Zijn de banden goed op spanning? Denk ook aan hoeveel eigen kracht je zelf tijdens het fietsen zet. Vooral in de wintermaanden kan de actieradius een stuk lager liggen. Ten eerste kan een accu niet goed tegen kou. Ten tweede zijn de weersomstandigheden vaak zwaarder waardoor je meer ondersteuning van de motor vraagt. Lees hier onze tips over het beschermen van je fietsaccu in de winter.

Door het goed onderhouden van je fietsaccu kun je er zelf voor zorgen dat de actieradius van de accu het langst goed blijft. Lees hier onze blogs voor handige tips over het onderhouden van je fietsaccu.

Lees ook:
 1. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. Hoe kun je een accu van een elektrische fiets testen?

  Hoe kun je een accu van een elektrische fiets testen?

  Lees meer