Veilig op pad met uw e-bike, wat moet u weten?

Veilig op pad met uw e-bike, wat moet u weten?


Fietsen is leuk en gezond, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het aantal fietsongevallen in Nederland blijft stijgen. Voor de veiligheid van automobilisten wordt vanuit de overheid veel geïnvesteerd. Maar voor de veiligheid van fietsverkeer wordt helaas nog maar weinig gedaan. Wij geven u in deze blog graag advies en tips over wat u zelf kunt doen om veilig op pad te gaan met uw e-bike.  

 

Afstellen zadel en stuur  

Het is van belang om uw fiets goed af te stellen, dit zorgt voor een aangename fietspositie die het fietscomfort bevorderd. Daarnaast kunt u bij een aangename fietspositie sneller reageren op onverwachte situaties. U moet uw fiets zo afstellen dat u bij stilstaan met beiden voeten bij de grond kunt, dat maakt de kans op een valpartij kleiner.  

 

Het afstellen van uw zadel zorgt ervoor dat u de meest efficiënte trapbeweging kunt maken, zo voorkomt u blessures en zadelpijn. Er zijn verschillende methodes om uw zadel af te stellen. De hiel-methode is de meest gebruikte methode om uw zadel af te stellen, deze gaat als volgt:  

 1. Ga naast uw e-bike staan ter hoogte van uw zadel  
 2. Neem plaats op het zadel en duw het pedaal van uw fiets naar de laagste positie  
 3. Plaats uw hak op het pedaal op de laagste positie  
 4. Het is hierbij van belang dat u gemakkelijk op uw zadel kunt blijven zitten. Er moet een kleine knik in uw been zitten. Het been mag gestrekt zijn, maar het moet comfortabel aanvoelen. Zo kunt u nagaan wat de perfecte hoogte is van uw zadel.  

 

Uw zadel staat goed afgesteld als u in een vlotte beweging kunt ronddraaien met uw trappers en u met uw tenen de grond raakt, dus niet met de platte voet.  

 

Uw stuur kan pas op de juiste hoogte afgesteld worden, wanneer uw zadel is afgesteld. Het stuur moet minimaal 4 centimeter hoger afgesteld worden dan het zadel. De meeste mensen vinden het prettig wanneer het stuur zich net boven zadelniveau bevindt. Bij het afstellen van het stuur moet rekening gehouden worden met de markeringen van de stuurpen, deze markeringen moeten onzichtbaar zijn en in de vork blijven.  

 

Controleren E-bike 

Om veilig op pad te gaan is het van belang om uw e-bike te (laten) controleren. Dit kunt u zelf doen of laten doen bij een fietsenmaker. Hierbij is het belangrijk om te kijken of uw remblokken nog in orde zijn en naar het bandenprofiel. Het bandenprofiel zorgt voor grip. En niet te vergeten: verlichting. Check altijd voor u op pad gaat of uw verlichting nog werkt. Zo bent u altijd zichtbaar voor andere bestuurders. 

 

Zichtbaarheid  

Zorg dat u op afstand en in het donker goed zichtbaar bent voor andere bestuurders. Een eerste stap daarvoor is fietsverlichting. Dat is vanzelfsprekend zou u zeggen, maar toch zijn er veel fietsers zonder verlichting. Wilt u zeker weten dat uw lampje goed werkt? Kies dan voor fietsverlichting met het RAI-keurmerk. Dit keurmerk garandeert goede kwaliteit en zichtbaarheid.  Daarnaast dient u uw fiets te voorzien van reflectoren achter op de fiets en de trappers. Spaakreflectoren zijn verboden.  

 

Ook uw kleding draagt bij aan de zichtbaarheid in het verkeer. U kunt ervoor kiezen om een jas of broek aan te doen met reflecterende strepen. Of draag een reflecterend hesje of een armband met lampjes. Zo valt u meer op en is de kans kleiner dan andere bestuurders u over het hoofd zien.  

 

Helmen 

Wilt u extra veilig op pad met uw e-bike, overweeg dan eens om een stijlvolle helm aan te schaffen. Een e-bike is het ideale vervoersmiddel om mee op pad te gaan. U kunt er snel en zonder heel veel moeite afstanden mee afleggen. Het aantal e-bikes op de weg blijft stijgen, maar ook het aantal ongevallen met een e-bike blijft stijgen. Er is al een tijdje een discussie gaande over of een fietshelm verplicht gaat worden voor e-bike gebruikers. Dit is nog niet zo, maar wel een extra bescherming voor uzelf. Dit is niet alleen heel veilig, maar kan ook heel stijlvol zijn. Bekijk hier onze fietshelmen. Hiermee kunt u beschermd en veilig op pad. 

   

Gebruik versnellingen  

Een van de belangrijkste factoren bij een e-bike is fietsen in de juiste ondersteuning/versnelling. Bij wegfietsen of opstappen is het van belang om de e-bike in de laagste versnelling of trapondersteuning te hebben staan. Zo voorkomt u dat de fiets vooruit trekt en u onderuit getrokken wordt. Dit is vooral van belang bij een e-bike die nog geen trapkrachtsensor heeft. Bij stilstaan, is het verstandig om de versnelling op 0 te zetten, zo voorkomt u dat uw fiets vooruitgaat wanneer u stilstaat.  

 

Snelheid  

Op een e-bike heeft u vaak niet door hoe hard u gaat. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om snel te fietsen met uw e-bike, maar de snelheid brengt ook risico’s met zich mee. Voor ander verkeer is het lastig om uw snelheid in te schatten. Het is dus verstandig om bij uitritten, zijstraten, rotondes en kruisingen uw snelheid te minderen. Daarnaast is het ook van belang om te onthouden dat hoe harder u fietst, hoe harder een eventuele val kan zijn. Probeer daarnaast zoveel mogelijk afstand te houden van de stoeprand of berm, zodat u geen onverwachte situaties en valpartijen krijgt.  

 

Lees ook:
 1. Heeft u een nieuwe fiets accu? Lees deze stap-voor-stap gids!

  Heeft u een nieuwe fiets accu? Lees deze stap-voor-stap gids!

  Lees meer
 2. Vervangende of originele fietsaccu?

  Vervangende of originele fietsaccu?

  Lees meer
 3. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer