Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

- Weet u wat de actieradius van een elektrische fiets is? Wilt u weten welke actieradius u kunt behalen met uw fietsaccu? Of bent u miscchien op zoek naar nieuwe manieren om alles uit uw elektrische fiets te halen? Het is namelijk niet altijd even duidelijk wat het begrip actieradius exact inhoudt. Ook zijn veel mensen er niet van op de hoogte dat u de actieradius van een fietsaccu zelf zeer gemakkelijk in grote lijnen kunt inschatten. Daarnaast heeft u als gebruiker van een elektrische fiets zelf ook invloed op de actieradius van uw elektrische fiets. De antwoorden op al deze vragen en meer vindt u in deze blog! 

 

Actieradius Elektrische Fiets afhankelijk van verschillende factoren

Over het algemeen is het moeilijk om aan te geven hoeveel de actieradius van een elektrische fiets gaat zijn met een bepaalde fietsaccu. Er zijn namelijk een groot aantal verschillende factoren die een invloed uit kunnen oefenen op de actieradius van uw e-bike. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze factoren en over het begrip actieradius. Belangrijk om te weten is dat er niet zo iets is als een exacte actieradius die u behaalt met een fietsaccu met een bepaald vermogen.

Ook is het erg belangrijk om in te schatten welke actieradius u nodig heeft. Wanneer u een accu elektrische fiets kiest, is het natuurlijk wel handig als deze fietsaccu ook voldoende capaciteit biedt om in uw fietsbehoeften te voorzien. Over het algemeen geldt dat een goedkope fiets accu een lagere capaciteit heeft dan een duurdere fiets accu. U betaalt vaak meer voor een hogere capaciteit waar u langer mee kunt fietsen. Als u zich afvraagt: ''Wat kost een accu voor een elektrische fiets?'', dan is het antwoord vooral erg afhankelijk van het specifieke fietsaccu model dat u zoekt, maar daarnaast heeft ook de accu capaciteit een grote invloed op de prijs van een fietsaccu. Het willen behalen van een zo groot mogelijke actieradius is hierachter dan ook een grote drijfveer.

 

Wat betekent actieradius bij een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets beschrijft het bereik dat deze elektrische fiets kan afleggen met een volledig opgeladen fietsaccu. De actieradius vertelt u dus iets meer over hoe ver u kunt fietsen met een volle accu. Verder geldt dat een fietsaccu met een grotere capaciteit voor een grotere actieradius zorgt. Deze capaciteit wordt gemeten in Ampère-uur (Ah) en u kunt de capaciteit van uw fietsaccu doorgaans terugvinden op het label van uw accu.

 

Wat bepaalt de actieradius van een elektrische fiets?

Voornamelijk de capaciteit van een fietsaccu bepaalt hoe groot de actieradius van een elektrische fiets is. Hoe hoger de capaciteit van een fietsaccu, hoe meer kilometers men met een volle accu af kan leggen. Oftewel, een hogere capaciteit fietsaccu leidt tot een hogere actieradius.

De meeste fietsaccu's zijn van het type fiets accu 36V. Dit betekent dat ze een spanning hebben van 36 Volt en wanneer je deze spanning vermenigvuldigt met de capaciteit van de fietsaccu dan krijg je het totale vermogen van de fietsaccu. Dit totale vermogen in Wh (Wattuur) geeft aan hoeveel energie de fietsaccu kan leveren. Bovendien geldt dat hoe meer energie de fietsaccu kan leveren, hoe groter de actieradius van de elektrische fiets is. Echter zijn bijna alle fietsaccu's van het type fiets accu 36V, waar de capaciteit in Ah wel degelijk veel variëert tussen verschillende fietsaccu's. Het is daarom dat men kijkt naar de capaciteit van een fiets accu om de gemiddelde actieradius van de accu te bepalen.

Er zijn enkele fietsaccu's met een spanning van 24 Volt. Deze 24V accu's behalen een minder grote actieradius dan een 36V accu met precies dezelfde capaciteit, omdat deze over een lager totaal vermogen beschikken. Denkt u dat uw elektrische fiets een 24V accu bevat, dan zou u er rekening mee kunnen houden dat de werkelijke actieradius van uw fiets wellicht lager uitvalt dan die van een elektrische fiets die een 36V accu heeft met dezelfde capaciteit. Hoewel er enkele fietsaccu's zijn met een spanning van 24 Volt, zijn deze fietsaccu's wel een uitzondering op de regel. De kans is dus erg klein dat uw fietsaccu daadwerkelijk een 24V accu betreft.

Naast het totale vermogen dat vooral bepaalt wordt door de capaciteit van uw fietsaccu, zijn er echter nog zeer veel verschillende factoren die de actieradius van uw elektrische fiets beïnvloeden. We hebben het hier dan vooral over externe factoren die de fietsaccu. Hieronder vindt u meer informatie over de externe factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike. Vervolgens vindt u helemaal onderaan deze pagina ook hoe u een schatting kunt maken van uw gemiddelde actieradius.

 

Externe factoren actieradius elektrische fiets

 • Weersomstandigheden & Seizoen

  • Temperatuur

   De meeste fietsaccu’s maken gebruik van Lithium-Ion technologie (ook wel ‘’Li-Ion’’) en deze Lithium-Ion technologie werkt het meest optimaal bij een temperatuur tussen de 20°C en 25°C. Als de buitentemperatuur daar in de winter onder valt, dan neemt de actieradius af. Bij een temperatuur van 10°C is de actieradius gemiddeld ongeveer 10% lager en bij 0°C neemt de actieradius gemiddeld al ongeveer 20% af. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat de actieradius in de zomer sterk vermindert tijdens een hittegolf. Om het effect van deze temperatuurschommelingen tegen te werken kan men gebruik maken van een accuhoes elektrische fiets accu bescherming. De hoezen beschermen uw accu elektrische fiets in de winter voornamelijk tegen de vorst. Daarnaast biedt de accuhoes elektrische fiets ook een extra bescherming voor fiets accu's.

  • Wind

   Als u de wind mee heeft, dan hoeft de motor van uw elektrische fiets minder hard te werken om uw elektrische fiets dezelfde snelheid te laten behalen. Hierdoor wordt energie bespaard en behaalt u een grotere actieradius met uw fietsaccu. Aan de andere kant kan uw actieradius daardoor ook afnemen wanneer u veel tegenwind krijgt tijdens het fietsen.

 

 • Terrein Oppervlak & Type Wegdek

  • Heuvel Terrein

   Als u een heuvel op fietst dan kost het de motor van uw elektrische fiets meer kracht om met dezelfde snelheid naar boven te fietsen.De fietsaccu moet dan meer energie leveren wat uiteindelijk leidt tot een verminderde actieradius. Andersom kan het ook zijn dat u een grotere actieradius behaalt als u vanaf een heuveltop naar beneden fietst.

  • Type Wegdek & Oneffenheden

   Het wegdek kan uw actieradius sterk beïnvloeden. Het is namelijk zo dat verschillende types wegdek een andere rolweerstand hebben, waarbij fietsen op een wegdek met een hogere rolweerstand meer energie van de fietsaccu vereist. Wanneer u op een gladde asfaltweg fietst is de rolweerstand relatief laag. Dit kost minder energie van de fietsaccu en kan tot een hogere actieradius leiden. Echter, wanneer u op een onverharde weg met veel los zand fietst is de rolweerstand erg hoog, wat uiteindelijk tot een lagere actieradius kan leiden. Daarnaast kunnen een groot aantal gaten en oneffenheden in de weg ook tot een verminderde actieradius leiden.

 

 • Trapondersteuning

Vaak beschikken elektrische fietsen over verschillende standen trapondersteuning, waarbij meer of minder ondersteuning wordt geboden. Wanneer u met een hogere trapondersteuning fietst, kost dit meer energie van uw fietsaccu. Om uw actieradius te verhogen zou u dus kunnen overwegen om een iets minder sterke trapondersteuning te gebruiken.

 

 • Bandenspanning

U heeft het vast wel eens ervaren, hoeveel zwaarder het is om te fietsen met een slappe band. Het is namelijk zo dat een slappe band voor een erg grote rolweerstand zorgt. Hier geldt dat hoe harder een band is opgepompt, hoe minder groot de rolweerstand is, waarbij een lagere rolweerstand voor een hogere actieradius zorgt. Het harder oppompen van uw fietsbanden kan dus tot een verhoogde actieradius leiden. Echter kan het wel zijn dat een te hard opgepompte fietsband voor een verminderde grip op de weg zorgt. Het is dus van belang om de juiste balans op te zoeken bij het oppompen van uw fietsbanden.

 

 • Gewicht

Fietst u regelmatig met volle boodschappentassen in uw elektrische fiets rond? Dan zou dit mogelijk de actieradius van uw elektrische fiets kunnen verminderen. Als de motor van uw elektrische fiets meer gewicht moet voortbewegen kost dit namelijk ook meer energie van uw fietsaccu. Ook het fiets model waarin het aandrijvingssysteem met fietsaccu is toegepast beïnvloedt hierbij de actieradius. Tenslotte is niet elk fietsframe even zwaar.

 

 • Juiste Versnelling

Wanneer u in een te hoge of te lage versnelling fietst, moet de motor van uw elektrische fiets relatief harder werken om dezelfde snelheid te behalen. Dit kost meer energie van uw fietsaccu waardoor de actieradius van uw e-bike vermindert. Wellicht kunt u bijvoorbeeld nog energie besparen door terug te schakelen wanneer u moet wachten bij een stoplicht.

 

- Hieronder vindt u nogmaals kort samengevat alle factoren die een invloed hebben op de actieradius van uw elektrische fiets. Zo kunt u deze nog eens overzichtelijk bekijken.

 

Factoren die van invloed zijn op de actieradius

 • Weersomstandigheden & Seizoen

  • Temperatuur
  • Wind
 • Terrein Oppervlak & Type Wegdek

  • Heuvel Terrein
  • Type Wegdek & Oneffenheden
 • Trapondersteuning

 • Bandenspanning

 • Gewicht

 • Juiste Versnelling

 

- Ondanks dat er erg veel externe factoren zijn die de actieradius van een elektrische fiets sterk beïnvloeden kan men wel spreken over een gemiddelde actieradius die men kan behalen met fietsaccu’s van een bepaald vermogen. U vindt hieronder meer informatie over de gemiddelde actieradius die u kunt behalen met verschillende capaciteiten fietsaccu’s.

 

Wat is de gemiddelde actieradius van een elektrische fiets?

Gemiddeld kunt u ongeveer 12 tot 14 Kilometer fietsen voor elke 100Wh vermogen die u uit uw fietsaccu haalt. Een elektrische fiets met een 500Wh fietsaccu behaalt dus een actieradius van ongeveer 60 tot 70 Kilometer als de accu volledig opgeladen is. Hieronder vindt u de gemiddelde actieradius voor fietsaccu’s met verschillende vermogens:

 • Actieradius 300Wh accu → 36 tot 42 Kilometer
 • Actieradius 400Wh accu → 48 tot 56 Kilometer 
 • Actieradius 500Wh accu → 60 tot 70 Kilometer
 • Actieradius 600Wh accu → 72 tot 84 Kilometer
 • Actieradius 700Wh accu → 84 tot 98 Kilometer
 • Actieradius 800Wh accu → 96 tot 112 Kilometer

 

Hoe bereken je de actieradius?

U kunt het vermogen van uw fietsaccu in Wh (Wattuur) berekenen door het Voltage van uw accu te vermenigvuldigen met de capaciteit van uw accu in Ah (Ampère-uur). Wanneer u dit vermogen in Wh vervolgens deelt door 100 en vervolgens vermenigvuldigt met 13 dan krijgt u de gemiddelde actieradius die u kunt behalen met uw specifieke fietsaccu. Deze gemiddelde actieradius geldt bij gematigde eigen inspanning. Wanneer u zelf meer kracht uitoefent en u een lagere trapondersteuning gebruikt kunt u wellicht een veel hogere actieradius behalen.

 

- Heeft u nog enige vragen over de actieradius van een elektrische fiets? Of bent u op zoek naar de actieradius van een specifieke fietsaccu? Dan bent u altijd van harte welkom bij onze klantenservice! Zij beschikken over deskundige kennis en helpen u graag.

Lees ook:
 1. Woon-werkverkeer op de e-bike

  Woon-werkverkeer op de e-bike

  Lees meer
 2. Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

  Lees meer
 3. Hoeveel kilometer kan ik fietsen met mijn e-bike accu?

  Hoeveel kilometer kan ik fietsen met mijn e-bike accu?

  Lees meer