magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?
Nieuws

12 min leestijd Door Niels

Geplaatst op 15 September 2023 Geplaatst op 15 Sep 2023

 

Weet u wat de actieradius van een elektrische fiets is? Wilt u weten welke actieradius u kunt behalen met uw fietsaccu? Of bent u miscchien op zoek naar nieuwe manieren om alles uit uw elektrische fiets te halen? Het is namelijk niet altijd even duidelijk wat het begrip actieradius exact inhoudt. Ook zijn veel mensen er niet van op de hoogte dat u de actieradius van een fietsaccu zelf zeer gemakkelijk in grote lijnen kunt inschatten. Daarnaast heeft u als gebruiker van een elektrische fiets zelf ook invloed op de actieradius van uw elektrische fiets. De antwoorden op al deze vragen en meer vindt u in deze blog! 

In het kort: De actieradius van een e-bike geeft aan hoe ver je kunt fietsen op een volle accu. Gemiddeld kunt u 12 tot 14 kilometer fietsen per 100Wh. Dit is echter maar een indicatie. Factoren zoals terrein, gewicht en ondersteuningsniveau spelen ook een rol. Voor precieze berekeningen is de Bosch Actieradius Calculator beschikbaar. Met deze calculator krijg je een goed beeld van hoe ver je ongeveer met één lading kunt fietsen.

 

Wat betekent actieradius bij een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets beschrijft het bereik dat deze elektrische fiets kan afleggen met een volledig opgeladen fietsaccu. De actieradius vertelt u dus iets meer over hoe ver u kunt fietsen met een volle accu. Verder geldt dat een fietsaccu met een grotere capaciteit voor een grotere actieradius zorgt. Deze capaciteit wordt gemeten in Ampère-uur (Ah) en u kunt de capaciteit van uw fietsaccu doorgaans terugvinden op het label van uw accu.

Echter kunt u niet volledig uitgaan van de gegeven aantal kilometers, omdat er heel veel factoren zijn die een invloed uitoefenen op de actieradius van een fietsaccu. De weergegeven aantal kilometers op de display zijn alleen van toepassing als de omstandigheden perfect zijn. Dus geen tegenwind, een glad wegdek en een constante snelheid.  

 

Actieradius Elektrische Fiets afhankelijk van verschillende factoren

Over het algemeen is het moeilijk om aan te geven hoeveel de actieradius van een elektrische fiets gaat zijn met een bepaalde fietsaccu. Er zijn namelijk een groot aantal verschillende factoren die invloed uit kunnen oefenen op de actieradius van uw e-bike. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze factoren en over het begrip actieradius. Belangrijk om te weten is dat er niet zoiets is als een exacte actieradius die u behaalt met een fietsaccu met een bepaald vermogen.

Ook is het erg belangrijk om in te schatten welke actieradius u nodig heeft. Wanneer u een accu elektrische fiets kiest, is het natuurlijk wel handig als deze fietsaccu ook voldoende capaciteit biedt om in uw fiets behoeften te voorzien. Over het algemeen geldt dat een goedkope fiets accu een lagere capaciteit heeft dan een duurdere fiets accu. U betaalt vaak meer voor een hogere capaciteit waar u langer mee kunt fietsen. Als u zich afvraagt: ''Wat kost een accu voor een elektrische fiets?'', dan is het antwoord vooral erg afhankelijk van het specifieke fietsaccu model dat u zoekt, maar daarnaast heeft ook de accu capaciteit een grote invloed op de prijs van een fietsaccu. Het willen behalen van een zo groot mogelijke actieradius is hierachter dan ook een grote drijfveer.

  citaat actieradius elektrische fiets

Wat bepaalt de actieradius van een elektrische fiets?

Voornamelijk de capaciteit van een fietsaccu bepaalt hoe groot de actieradius van een elektrische fiets is. Hoe hoger de capaciteit van een fietsaccu, hoe meer kilometers men met een volle accu af kan leggen. Oftewel, een hogere capaciteit fietsaccu leidt tot een hogere actieradius.

De meeste fietsaccu's zijn van het type fiets accu 36V. Dit betekent dat ze een spanning hebben van 36 Volt en wanneer je deze spanning vermenigvuldigt met de capaciteit van de fietsaccu dan krijg je het totale vermogen van de fietsaccu. Dit totale vermogen in Wh (Wattuur) geeft aan hoeveel energie de fietsaccu kan leveren. Bovendien geldt dat hoe meer energie de fietsaccu kan leveren, hoe groter de actieradius van de elektrische fiets is. Echter zijn bijna alle fietsaccu's van het type fiets accu 36V, waar de capaciteit in Ah wel degelijk veel variëert tussen verschillende fietsaccu's. Het is daarom dat men kijkt naar de capaciteit van een fiets accu om de gemiddelde actieradius van de accu te bepalen.

Er zijn enkele fietsaccu's met een spanning van 24 Volt. Deze 24V accu's behalen een minder grote actieradius dan een 36V accu met precies dezelfde capaciteit, omdat deze over een lager totaal vermogen beschikken. Denkt u dat uw elektrische fiets een 24V accu bevat, dan zou u er rekening mee kunnen houden dat de werkelijke actieradius van uw fiets wellicht lager uitvalt dan die van een elektrische fiets die een 36V accu heeft met dezelfde capaciteit. Hoewel er enkele fietsaccu's zijn met een spanning van 24 Volt, zijn deze fietsaccu's wel een uitzondering op de regel. De kans is dus erg klein dat uw fietsaccu daadwerkelijk een 24V accu betreft.

Naast het totale vermogen dat vooral bepaalt wordt door de capaciteit van uw fietsaccu, zijn er echter nog zeer veel verschillende factoren die de actieradius van uw elektrische fiets beïnvloeden. We hebben het hier dan vooral over externe factoren die de fietsaccu. Hieronder vindt u meer informatie over de externe factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike. Vervolgens vindt u helemaal onderaan deze pagina ook hoe u een schatting kunt maken van uw gemiddelde actieradius.

 

Het verschil in actieradius tussen originele en compatible accu’s

De compatible accu is als u kijkt naar actieradius/prijs verhouding beter dan de originele accu’s. De compatible accu’s zijn namelijk vaak goedkoper, terwijl zij ook nog eens een betere actieradius bieden. Als u meer wilt weten over het verschil tussen originele en compatible accu’s, raden wij u aan om de volgende blog te lezen: Vervangende of originele fietsaccu?

 

Tips verhogen actieradius elektrische fiets

Er zijn veel factoren van invloed op de actieradius van je elektrische fietsaccu. Let wanneer u de volgende keer op weg gaat goed op de volgende tips om zover mogelijk te kunnen fietsen.

 • Ben spaarzaam met de ondersteuningsniveaus
  De eco ondersteuningsstand gebruik een stuk minder energie dan de turbo modus. Dit kan wel tot tientallen kilometers verschillen.

 • Opstartfrequentie beperken
  Probeer om lange stukken te rijden, zonder dat u de hele tijd moet remmen. Hoe vaker u moet remmen of stil moet staan, hoe minder zuinig de accu benut wordt.

 • Schakelen en snelheid
  Probeer zo efficiënt mogelijk te schakelen. Rijd weg in een lage versnelling en schakel op wanneer u hogere snelheden bereikt.

 • Probeer zelf zoveel mogelijk mee te trappen
  Hoe sneller u uw trappers rond laat gaan, hoe verder u kunt fietsen met uw fietsaccu. Als u weinig mee trapt zal er namelijk meer energie nodig zijn om dezelfde snelheid te kunnen fietsen.

 • Neem zo weinig mogelijk spullen mee
  Hoe meer gewicht er op de fiets zit, hoe meer moeite de accu moet doen om zich voort te bewegen. Probeer daarom het totaalgewicht te beperken.

 • Terrein en ondergrond
  Het terrein en de ondergrond waar u op fietst maakt ook verschil in uw actieradius. Bergop of op een zandweg verbruikt de accu meer energie dan op een vlakke en geasfalteerde weg.

 • Let op uw bandenspanning
  Om de e-bike actieradius te verhogen, is het belangrijk dat u met de hoogst mogelijke bandenspanning rijdt. 

Bron: Bosch

Ondanks dat er erg veel externe factoren zijn die de actieradius elektrische fiets sterk kan beïnvloeden. Kan men wel spreken over een gemiddelde actieradius die men kan behalen met fietsaccu’s van een bepaald vermogen. U vindt hieronder meer informatie over de gemiddelde actieradius die u kunt behalen met verschillende capaciteiten fietsaccu’s.

 

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee

 

Dit is een afbeelding van een overzicht van verschillende vermogens met daarbij de desbetreffende fietsafstand in kilomenters. Met aan de linkerzijde de vermogens van de accu uitgedrukt in watuur. Rechts staan de afstanden in kilometers die daarbij horen.

De formule die gebruikt wordt voor het berekenen van de fietsafstand is het vermogen in Wh/100 x 15 voor de minimale afstand en het vermogen in Wh/100 x 30 voor de maximale afstand. Dit zijn schattingen.
In bovenstaande tabel zijn een paar voorbeelden te zien.

Met een 300 Wh accu kun je 45 tot 90 km fietsen.
Met een 400 Wh accu kun je 60 tot 120 km fietsen.
Met een 500 Wh accu kun je 75 tot 150 km fietsen.
Met een 600 Wh accu kun je 90 tot 180 km fietsen.
Met een 700 Wh accu kun je 105 tot 210 km fietsen.


Berekenen capaciteit accu  

Het is dus lastig om te bepalen wat de precieze afstand is die u af kunt leggen met een fietsaccu door deze factoren. Wij maken daarom liever een vergelijking om het verschil aan te kunnen geven. U kunt het totale vermogen van een accu gemakkelijk berekenen aan de hand van de volgende formule:

 

Voltage (V) x ampère hour (Ah) = Energieverbruik in watt-hour (Wh) 

 

Aan de hand van het voltage, de spanning van de accu, en het aantal ampère per uur wordt de capaciteit van de accu berekend. Het aantal geeft aan hoeveel ampère de accu aan de motor van de elektrische fiets kan geven. Dus hoe hoger het aantal watt-hour, hoe hoger de capaciteit van de fietsaccu.   

Stel uw huidige accu heeft 36V en 10Ah, dan is de totale capaciteit van de huidige fietsaccu 360Wh. Onze accu met bijvoorbeeld 36V en 14Ah heeft een totaal aantal 504Wh.  504/360= 1,4 * 100% = 140%. De nieuwe accu van ons met 14Ah heeft dan 40% meer capaciteit dan de oude accu met 10Ah. Wanneer u met de oude accu in het begin (toen hij nieuw was) op een volle lading (en gemiddelde trapondersteuning) 60km kon fietsen, dan is dat bij de nieuwe 14Ah accu dus *1,4 = 84km.

Conditie van de fietsaccu

Dat een accu slijt is niet iets nieuws. In sommige gevallen valt hier niets tegen te beginnen. Wel zijn er verschillende manieren om het te beperken. Het is bekend dat de capaciteit van een accu per jaar zo’n 10% achteruit kan gaan. Daar heeft een accu in de winter nog meer last van. Koude temperaturen kunnen zorgen voor een verschil van wel 30% capaciteit, in negatieve zin.

Een accu die niet veel wordt gebruikt gaat minder lang mee. Een luie accu, zoals deze ook wel wordt genoemd, heeft last van het feit dat de cellen met weinig regelmaat worden geactiveerd.

Externe elementen actieradius e-bike

Naast de capaciteit, ondersteuning en uw schakelvaardigheden, zijn er nog verschillende externe factoren die invloed kunnen uitoefenen op de actieradius van uw fietsaccu. Neem bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de route en het gewicht dat meegedragen wordt.

Bij een sterke wind zal de fiets meer energie moeten verbruiken om de gewenste snelheid te bereiken en andersom wordt het vanzelfsprekend makkelijker voor de accu waardoor de actieradius hoger zou moeten zijn. Hetzelfde geld voor het gewicht dat wordt meegedragen. Hoe zwaarder het gewicht, des te meer energie er zal worden verbruikt en vice versa.

Ook kan de route bepalend zijn. Rijdt u op een onverharde weg, dan zal de actieradius lager uitpakken. Hetzelfde geld voor heuvelachtige ritten. Veel stoplichten of kruispunten kunnen ook een last zijn. Door het vele stoppen moet de accu harder werken om telkens de elektrische fiets van z’n plek af te krijgen. Lange stukken waar ongehinderd gefietst kan worden zijn dus ideaal als het gaat om de actieradius. Zorg er ook voor dat de bandenspanning rijmt met de ondergrond waarop u fietst.

Hieronder volgt een opsomming van de verschillende factoren: 

 • Weersomstandigheden  
 • Het landschap 
 • Bandenspanning 
 • Kwaliteit van de weg 
 • Gewicht e-bike 
 • Leeftijd accu  
 • Gemiddelde snelheid  
 • Ondersteuningsniveau  
 • Efficiënt schakelen/ de versnelling  
 • Type trapkracht sensor 

Een zwaardere accu  

Een zwaardere accu in uw e-bike is een oplossing om een grotere actieradius te bereiken met uw e-bike. Maar wat is een zwaardere accu? Het allerbelangrijkste is dat het voltage gelijk blijft. Kijk dus altijd op uw huidige accu wat het huidige voltage van uw accu is. Wanneer u een nieuw accu koopt moet dit altijd hetzelfde blijven.  

U kunt wel omhoog in het aantal ampère hour, aangeduid als Ah op onze website. Stel u heeft momenteel een 36V 10.6Ah e-bike accu, maar u wilt graag een nieuwe accu met meer capaciteit, dan kunt u gaan voor een 36V accu met een hogere Ah. Bij een nieuwe accu kunt u dus gebruik maken van de bovenstaande formule om een indicatie te krijgen van het aantal kilometers die u af kunt leggen met een volle accu. Hou hierbij dus wel rekening met de verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van de e-bike accu.

 

Bosch Actieradius Calculator

Naast de bovenstaande manier om uw actieradius te berekenen is er ook nog een geavanceerde tool beschikbaar om dit te berekenen, namelijk de Bosch Actieradius Calculator.

De Bosch Actieradius Calculator is een slimme tool die gebruikers van elektrische fietsen helpt te kijken welke afstand zij kunnen afleggen met hun elektrische fiets. Zo kunt u uw fietsrit gemakkelijk plannen en kunt u het maximale uit uw elektrische fiets halen. Deze calculator maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en real-time gegevens om een nauwkeurige schatting te geven van de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor een bepaalde rit, evenals de geschatte reistijd en laadstops.

Een van de unieke kenmerken van de Bosch Actieradius Calculator is de mogelijkheid om rekening te houden met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de actieradius van een elektrisch voertuig. Dit omvat niet alleen de huidige staat van de batterij, maar ook externe factoren zoals het weer, de temperatuur, de topografie van de route en het rijgedrag van de bestuurder. Door al deze gegevens in overweging te nemen, kan de calculator een zeer nauwkeurige voorspelling doen van hoe ver een elektrische fiets kan fietsen, voordat hij moet worden opgeladen.

Bron: Bosch

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart