Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

De accu is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Het geeft de energie aan de motor die jouw trapbeweging ondersteunt. Als je de accu van elektrische fiets goed onderhoudt dan gaat het 5 tot 8 jaar mee. Maar het blijft een onderdeel die onderhevig is aan veroudering en slijtage, dus moet het soms vervangen worden. Maar hoe merk je wanneer de accu elektrische fiets vervangen moet worden?

 

Een fietsaccu heeft (bij normaal gebruik) gemiddeld een levensduur van vijf jaar. Door uw accu goed te onderhouden kunt u de levensduur van de fietsaccu verlengen. Heeft u al een aantal jaren plezier van uw fiets accu? Dan kan het zijn dat deze onderhand aan vervanging toe is. Het herkennen van een verouderde batterij kan soms wat lastig zijn, dus leggen we hier precies uit wanneer het tijd is voor u om een nieuwe accu aan te schaffen.

 

Wanneer accu elektrische fiets vervangen?

De actieradius gaat snel achteruit 

De actieradius van de batterij geeft aan hoeveel km je kunt fietsen met behulp van de trapondersteuning. Als deze actieradius snel achteruit gaat dan is dit een duidelijk signaal data de accu veroudert. De batterij zal nog wel goed opladen, maar het geeft niet meer genoeg kracht om het normale aantal kilometers te halen. In zo’n geval wordt het tijd voor een nieuwe accu. 

Accu laadt niet meer snel of goed op

Als het langer duurt om de accu volledig op te laden dan wordt het ook tijd voor een nieuwe accu. Het is normaal dat een wat oudere batterij langer nodig heeft om op te laden, maar als het echt zo lang duurt dat het irritant wordt, dan heeft de accu zijn beste tijd gehad.

Een ander teken om de accu te vervangen is als de accu niet volledig meer wilt opladen. Het laden stopt dan bij bijvoorbeeld 90%. Natuurlijk kun je de elektrische fiets dan nog gebruiken, maar het is wel een aanwijzing dat je binnenkort de accu zal moeten vervangen. Het kan zelfs zo zijn dat de batterij helemaal niet meer wilt opladen. Dan zit er niets anders op dan het te vervangen. 

Voor dat u een nieuwe accu aan schaft omdat deze niet meer goed op laadt, wees er dan eerst zeker van dat het niet aan de lader van de fietsaccu ligt. Indien uw lader kapot is kunt u ook bij e-bikeaccu.nl terecht voor een nieuwe. Bekijk hier het lader assortiment. 

Mijn accu heeft schade opgelopen

De laatste reden om je accu te vervangen is als deze schade heeft opgelopen door een val of door bijvoorbeeld een aanrijding. Als een accu schade heeft dan kan dit brandgevaar opleveren. Neem in zo’n geval geen risico en vervang de accu. Extreme temperaturen en waterschade kunnen er ook voor zorgen dat de accu niet meer goed werkt. Om het beschadigen van uw volgende accu te voorkomen kunt u een beschermende accuhoes aanschaffen.

 

Nieuwe accu elektrische fiets

Een nieuwe accu voor je e-bike kan kostbaar zijn, maar het is een investering die het zeker waard is. Er zijn tegenwoordig ook compatibele accu merken die iets goedkoper zijn. Je wilt toch blijven genieten van de luxe die je e-bike biedt? Voor een goede werking van je e-bike heb je een accu nodig die betrouwbaar is. Bij e-bikeaccu.nl hebben we diverse accu's van de meest voorkomende accu- of fietsmerken. 

 

Het vervangen van uw fietsaccu hoeft helemaal niet lastig te zijn als u weet welke accu u nodig heeft. Weten welke accu perfect bij u past? Lees hier hoe u de juist keuze voor uw elektrische fiets maakt. 

Lees ook:
 1. Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Lees meer
 2. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer
 3. E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  E-bike koopgids: waar op letten bij aankoop elektrische fiets?

  Lees meer