magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren
Nieuws
Onderhoud

9 min leestijd Door Niels

Geplaatst op 7 Augustus 2020 Geplaatst op 7 Aug 2020

Hoeveel invloed heb ik op de levensduur van mijn fietsaccu?

De fietsaccu is meestal het onderdeel van een elektrische fiets wat het minst lang mee gaat. Het is daarom heel belangrijk om deze in de optimale conditie te houden.Veel elektrische fiets eigenaren denken weinig invloed te hebben op de levensduur van de accu, maar het onderhoud van de batterij heeft u deels wel degelijk zelf in de hand.

Daarom geven we u bij deze graag wat tips én feiten over e-bike accu’s, zodat u de levensduur van de accu van uw e-bike kunt verlengen en u het maximale uit uw elektrische fiets kunt halen. Daarmee komen we dan ook aan bij een aantal belangrijke vragen.

Accu voor de elektrische fiets

Allereerst is de accu voor de elektrische fiets een van de meest kostbare onderdelen van uw e-bike. De aanschafwaarde van een nieuwe fietsaccu loopt al snel in de honderden euro’s en veel mensen schrikken dan ook als ze voor het eerst de nieuwprijs horen van hun accu voor de elektrische fiets. Door uw (originele) fietsaccu in een optimale conditie te houden, kunt u de noodzakelijke koop van een nieuwe vervangende fietsaccu vaak uitstellen. Hierdoor wordt u minder snel geconfronteerd met de teleurstelling van een defecte fietsaccu. Welke maatregelen kunt u dan nemen om uw fietsaccu zo lang mogelijk in goede conditie te houden?

Wist u dat?

Een fietsaccu heeft (bij normaal gebruik) gemiddeld een levensduur van ongeveer vijf jaar

 

Fietsaccu opladen: Hoe kan ik dit het beste doen?

Het overmatig opladen van een fietsaccu zorgt ervoor dat uw fietsaccu moet worden vervangen. U verlengt de levensduur van de accu van uw elektrische fiets door de laadcyclus zo klein mogelijk te houden. Een laadcyclus betekent dat een fietsaccu volledig ontladen en opgeladen wordt. Hoe verlengt u de levensduur van uw fietsaccu door rekening te houden met de laadcyclus?

 1. Het regelmatig laden en ontladen van uw e-bike accu zorgt ervoor dat uw accu in goede conditie blijft. Wij raden het aan om dit een keer per maand te doen.
 2. Laad uw fietsaccu op in een ruimte die op kamertemperatuur is. Het klinkt apart, maar het vergroot de levensduur van de accu van uw elektrische fiets aanzienlijk.
 3. Net zoals bij andere batterijen en accu’s, is het belangrijk om de oplader te verwijderen wanneer de fietsaccu volledig is opgeladen. Zorg er voor dat de accu zeker niet langer dan 24 uur aan de oplader ligt wanneer deze helemaal is opgeladen! 

Wist u dat?

Het vervangen van een fietsaccu kost meestal tussen de 300 en 600 euro.

 

Hoe kan ik de levensduur van de elektrische fiets accu verlengen 

Levensduur fietsaccu vergroten terwijl u fietst

Tijdens en vlak voor uw fietstocht zijn er verschillende dingen waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te verlengen. 

 • De bandenspanning op orde hebben. Een hoge rolweerstand komt voor als er sprake is van een lage bandenspanning. Door de maximale spanning op uw fietsbanden te houden (3 tot 4 bar) verbruikt u accu zo min mogelijk extra energie. 
 • Niet wegrijden met trapondersteuning. Als u wegrijd met trapondersteuning zal dit uw accu onnodig veel energie kosten. Ons advies: rijd bij stilstand weg zonder trapondersteuning om zo energie te besparen, en dus de levensduur van uw fietsaccu te vergroten.
 • Versnelling niet te hoog zetten. Wanneer uw langzaam trapt, met een te hoge versnelling bij een lage snelheid, kost dit vaak veel extra energie.
 • Op tijd schakelen. Probeer, net zoals bij een auto, bij bijvoorbeeld een stoplicht een lichtere versnelling te gebruiken en schakel op als u harder gaat fietsen. Om de levensduur van uw fietsaccu te verlengen raden wij ook aan om zo min mogelijk te schakelen indien dit niet per se nodig is. 
 • Fiets uw accu niet helemaal leeg. Probeer tijdens, bijvoorbeeld een tussenstop, uw accu even op te laden, vergeet dus uw oplader niet mee te nemen.
 • Droog de contactpunten van de accu eerst af voordat u uw accu plaatst. Als uw fiets nat is door de regen en u heeft de fietsaccu verwijderd, is het verstandig om de contactpunten van de accu (en de elektrische fiets) af te drogen voordat u deze weer terug in de fiets plaatst. Het aanschaffen van een beschermhoes voor uw accu kan preventief werken tegen nattigheid en mogelijke waterschade. 

 

Het bewaren van uw accu heeft invloed op de levensduur van de fietsaccu

 • Probeer extreme temperaturen te vermijden. De temperatuur heeft een grote invloed op de conditie van uw fietsaccu, en daarmee dus ook op de levensduur van de accu van uw elektrische fiets.
 • Zorg dat uw fietsaccu nooit helemaal leeg is als u deze opbergt. Wanneer u uw fietsaccu voor een langere tijd opbergt is het verstandig om deze nooit helemaal leeg op te bergen. Dat is ondeugdelijk voor de diepontlading van de fietsaccu. Als een fietsaccu diep ontladen is kan de accu niet meer (goed) worden opgeladen en moet deze dus vervangen worden. Ons advies: berg uw fietsaccu op als hij nog minimaal 50 procent aan energie bevat, om zo de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te vergroten.
 • Verwijder de accu van uw elektrische fiets. Als u een afneembare accu heeft en uw fiets staat de hele dag buiten, verwijder dan uw fietsaccu. Hiermee wordt de accu minder blootgesteld aan kou, grote warmte of regen. Als u uw fietsaccu niet kunt verwijderen raden wij het aan om uw elektrische fiets binnen te stallen, om zo de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te verlengen.
 • Bewaar uw accu in een accu tas wanneer u deze niet gebruikt. Beschermhoezen voor accu’s van elektrische fietsen zorgen er voor dat de temperatuur van de accu stabiel blijft wanneer deze is opgeborgen. 

Bekijk hier alle beschermhoezen voor de accu van uw elektrische fiets. 

Wist u dat?

Fietsaccu’s met meer dan 0.5kWh (500kWh), vaak betreffen dit de iets wat duurdere accu-modellen, gaan langer mee doordat de accu minder snel belast is bij het opladen. 

Laadrange

Uit onderzoek uitgevoerd door geleerden van de Universiteit van Maryland (USA) blijkt dat een gereduceerde laadrange de levensduur van een lithium fietsaccu aanzienlijk zou moeten verlengen. Wat is de laadrange dan precies? Bij laadrange gaat het erom bij hoeveel capaciteit u de fietsaccu aan de lader hangt tot bij hoeveel capaciteit u besluit de fietsaccu weer van het stroom te halen. Een standaard en veel gebruikte laadrange is tussen 0% en 100%. Desalniettemin, uit de studie van de Universiteit van Maryland blijkt dat wanner u de laadrange tussen de 20% tot 80% houdt, de accu voor de elektrische fiets dan substantieel langer leeft. Voornamelijk het laden tot 80% bleek hierin een belangrijke factor die bijdroeg aan de flink verbeterde levensduur van de fietsaccu. Nog betere resultaten werden zelfs geboekt bij laden tot 60%, maar dit lijkt niet praktisch voor een goede zorgeloze rit op uw elektrische fiets.

Maar hoe zit dat nu als ik de fietsaccu een langere tijd niet gebruik? Dat is ook onderzocht. Wanneer u de fietsaccu niet in gebruik heeft kunt u de fietsaccu het beste tussen een range van minimaal 20% tot 30% a 50% opslaan.

U denkt nu misschien, gaat dit echt een groot verschil maken? Maar de resultaten uit de studie zullen u verbazen! De studie concludeert namelijk, dat wanneer u de adviezen opvolgt, dit de levensduur van uw fietsaccu minimaal zou kunnen verdubbelen. Een erg mooi resultaat denken wij!

 

Hoe kan ik de levensduur van de elektrische fiets accu verlengen?

 1. Laadt uw fietsaccu niet overmatig op. Het overmatig opladen heeft een negatief effect op de levensduur van een fietsaccu. Een kleinere laadcyclus zorgt voor een hogere levensduur en het is beter voor de accu om de oplader te verwijderen wanneer de accu vol is.
 2. Houdt uw fietsaccu in een goede conditie door de accu met regelmaat volledig te ontladen en weer op te laden. Het is raadzaam om dit zeker één keer per maand uit te voeren.
 3. Laadt de fietsaccu op bij kamertemperatuur. Dit verhoogt de levensduur van uw fietsaccu aanzienlijk.
 4. Zorg dat je fietsbanden de juiste bandenspanning hebben. Een te lage bandenspanning zorgt voor een grotere rolweerstand waardoor de fietsaccu meer energie moet leveren.
 5. Rijdt niet weg met een geactiveerde trapondersteuning. Dit kost uw fietsaccu onnodig veel energie.
 6. Schakel op tijd naar de juiste versnelling. Fietsen in een te zware of te lichte versnelling vereist meer energie van de fietsaccu. Daarnaast komt het overmatig doorschakelen ook niet ten goede aan de levensduur van een fietsaccu.
 7. Fiets uw accu net niet helemaal leeg. U kunt beter uw accu op gaan laden wanneer uw accu nagenoeg helemaal leeg is dan wanneer deze volledig leeg is.
 8. Zorg ervoor dat uw accu droog is wanneer u deze oplaadt. Is uw accu buitensporig nat geraakt? Dan is het verstandig om de accu droog te maken voordat u deze gaat opladen. Het is in het bijzonder belangrijk om de contactpunten van uw accu droog te maken om eventuele schade te voorkomen.
 9. Probeer extreme temperaturen te vermijden. Laat uw fietsaccu niet midden in de zomer in de zon liggen.
 10. Wanneer u uw fietsaccu voor langere tijd opbergt, zorg er dan voor dat u deze niet helemaal leeg opbergt. Dit komt ten nadele aan de levensduur van de fietsaccu.
 11. Verwijder de accu van uw elektrische fiets en berg de accu op bij kamertemperatuur. Het is het beste als de fietsaccu zo min mogelijk blootgesteld is aan de kou, hitte en regen.
 12. Bewaar uw accu in een accutas wanneer u uw fietsaccu niet gebruikt. Een accu tas of beschermhoes zorgt er voor dat de temperatuur van de accu zo stabiel mogelijk blijft. 

 

Hoe weet je of een accu van een elektrische fiets nog goed is?

Alhoewel we dat graag zouden willen, is de levensduur van een accu voor een elektrische fiets helaas niet eindeloos. Laadt uw accu veel langzamer op als voorheen?  Of is uw accu de laatste tijd sneller leeg? Dan zou het goed kunnen dat u de accu van uw elektrische fiets moet vervangen. Met deze informatie kunt u zelf controleren of uw accu inderdaad toe is aan vervanging. 

 

Conclusie

Het verhogen van de levensduur van uw fietsaccu kan dus op veel verschillende manieren. Ook kunt u zelf een grote invloed uitoefenen op de levensduur van uw fietsaccu. Echter begrijpen we dat dit een grote hoeveelheid informatie is. Daarom vindt u hieronder nogmaals in het kort alle verschillende maatregelen die u kunt nemen om de levensduur van uw fietsaccu te verlengen.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice!

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart