De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

De levensduur van de fietsaccu is belangrijk om mee te nemen in de beslissing om een e-bike accu te kopen. Een fietsaccu is namelijk geen onbelangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom wordt regelmatig de vraag: Hoe lang gaat de accu van mijn elektrische fiets mee? gesteld. 

De fietsaccu is meestal het onderdeel van een elektrische fiets wat het minst lang mee gaat. Het is daarom heel belangrijk om deze in de optimale conditie te houden. Veel elektrische fiets eigenaren denken weinig invloed te hebben op de levensduur van de accu, maar het onderhoud van de batterij heeft u deels wel degelijk zelf in de hand. Daarom geven we u bij deze graag wat tips én feiten over e-bike accu’s, zodat u de levensduur van de accu van uw e-bike kunt verlengen en het maximale uit uw elektrische fiets kunt halen.  

 

Wist u dat?

Een fietsaccu heeft (bij normaal gebruik) gemiddeld een levensduur van ongeveer vijf jaar

 

Fietsaccu opladen

Het overmatig opladen van een fietsaccu zorgt ervoor dat uw fietsaccu moet worden vervangen. U verlengt de levensduur van de accu van uw elektrische fiets door de laadcyclus zo klein mogelijk te houden. Een laadcyclus betekent dat een fietsaccu volledig ontladen en opgeladen wordt. Hoe verlengt u de levensduur van uw fietsaccu door rekening te houden met de laadcyclus?

 1. Het regelmatig laden en ontladen van uw e-bike accu zorgt ervoor dat uw accu in goede conditie blijft. Wij raden het aan om dit een keer per maand te doen.
 2. Laad uw fietsaccu op in een ruimte die op kamertemperatuur is. Het klinkt apart, maar het vergroot de levensduur van de accu van uw elektrische fiets aanzienlijk.
 3. Net zoals bij andere batterijen en accu’s, is het belangrijk om de oplader te verwijderen wanneer de fietsaccu volledig is opgeladen. Zorg er voor dat de accu zeker niet langer dan 24 uur aan de oplader ligt wanneer deze helemaal is opgeladen! 

 

Wist u dat?

Een fietsaccu vervangen kost meestal tussen de 300-500 euro, maar de prijs van een fietsaccu kan oplopen tot 600 euro.  

 

 

Levensduur fietsaccu vergroten terwijl u fietst

Tijdens en vlak voor uw fietstocht zijn er verschillende dingen waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te verlengen. 

 • De bandenspanning op orde hebben. Een hoge rolweerstand komt voor als er sprake is van een lage bandenspanning. Door de maximale spanning op uw fietsbanden te houden (3 tot 4 bar) verbruikt u accu zo min mogelijk extra energie. 
 • Niet wegrijden met trapondersteuning. Als u wegrijd met trapondersteuning zal dit uw accu onnodig veel energie kosten. Ons advies: rijd bij stilstand weg zonder trapondersteuning om zo energie te besparen, en dus de levensduur van uw fietsaccu te vergroten.
 • Versnelling niet te hoog zetten. Wanneer uw langzaam trapt, met een te hoge versnelling bij een lage snelheid, kost dit vaak veel extra energie.
 • Op tijd schakelen. Probeer, net zoals bij een auto, bij bijvoorbeeld een stoplicht een lichtere versnelling te gebruiken en schakel op als u harder gaat fietsen. Om de levensduur van uw fietsaccu te verlengen raden wij ook aan om zo min mogelijk te schakelen indien dit niet per se nodig is. 
 • Fiets uw accu niet helemaal leeg. Probeer tijdens, bijvoorbeeld een tussenstop, uw accu even op te laden, vergeet dus uw oplader niet mee te nemen.
 • Droog de contactpunten van de accu eerst af voordat u uw accu plaatst. Als uw fiets nat is door de regen en u heeft de fietsaccu verwijderd, is het verstandig om de contactpunten van de accu (en de elektrische fiets) af te drogen voordat u deze weer terug in de fiets plaatst. Het aanschaffen van een beschermhoes voor uw accu kan preventief werken tegen nattigheid en mogelijke waterschade. 

 

Het bewaren van uw accu heeft invloed op de levensduur van de fietsaccu

 • Probeer extreme temperaturen te vermijden. De temperatuur heeft een grote invloed op de conditie van uw fietsaccu, en daarmee dus ook op de levensduur van de accu van uw elektrische fiets.
 • Zorg dat uw fietsaccu nooit helemaal leeg is als u deze opbergt. Wanneer u uw fietsaccu voor een langere tijd opbergt is het verstandig om deze nooit helemaal leeg op te bergen. Dat is ondeugdelijk voor de diepontlading van de fietsaccu. Als een fietsaccu diep ontladen is kan de accu niet meer (goed) worden opgeladen en moet deze dus vervangen worden. Ons advies: berg uw fietsaccu op als hij nog minimaal 50 procent aan energie bevat, om zo de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te vergroten.
 • Verwijder de accu van uw elektrische fiets. Als u een afneembare accu heeft en uw fiets staat de hele dag buiten, verwijder dan uw fietsaccu. Hiermee wordt de accu minder blootgesteld aan kou, grote warmte of regen. Als u uw fietsaccu niet kunt verwijderen raden wij het aan om uw elektrische fiets binnen te stallen, om zo de levensduur van de accu van uw elektrische fiets te verlengen.
 • Bewaar uw accu in een accu tas wanneer u deze niet gebruikt. Beschermhoezen voor accu’s van elektrische fietsen zorgen er voor dat de temperatuur van de accu stabiel blijft wanneer deze is opgeborgen. 

Bekijk hier alle beschermhoezen voor de accu van uw elektrische fiets. 

 

Wist u dat?

Fietsaccu’s met meer dan 0.5kWh, de iets wat duurdere accu-modellen, gaan langer mee doordat de accu minder snel belast is bij het opladen.

 

Einde van de levensduur accu elektrische fiets nadert 

Alhoewel we dat graag zouden willen, is de levensduur van een accu voor een elektrische fiets helaas niet voor altijd. Laadt uw accu veel langzamer op als voorheen? Of is uw accu de laatste tijd sneller leeg? Dan zou het goed kunnen dat u de accu van uw elektrische fiets moet vervangen. Met deze informatie kunt u zelf controleren of uw accu inderdaad toe is aan vervanging. 

 

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice!