Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsaccu reviseren: wat is dat en hoe moet het?

Fietsbatterij reviseren, u hoort en ziet het de laatste tijd overal. Maar wat houdt het precies in? Wanneer moet u uw fiets batterij reviseren en is het wel de juiste oplossing? In deze blog leggen we u alles uit over het laten reviseren van uw fiets batterij.

Fietsaccu reviseren: Wat is dat?

Alhoewel we dat graag zouden willen, gaan fietsaccu's  niet levenslang mee. Na een paar jaar intensief gebruik zal de kwaliteit van uw accu automatisch gaan dalen. De accu zal langzamerhand steeds minder lang meegaan en u zal deze vaker moeten opladen. Dit is in principe heel normaal als u uw accu al meerdere jaren regelmatig gebruikt.   

Wanneer uw accu niet meer goed werkt, oplaadt of wanneer de capaciteit ineens veel daalt, kan het zijn dat de cellen van uw accu niet meer goed zijn of dat u aan een vervanging toe bent. U kunt er dan voor kiezen om een nieuwe accu aan te schaffen of uw verouderde accu te laten reviseren. Het reviseren van een fietsaccu is een effectieve manier om de prestaties van uw elektrische fiets te verbeteren en tegelijkertijd kosten te besparen. De accu van een elektrische fiets speelt een cruciale rol in het leveren van de benodigde energie voor uw ritten. Na verloop van tijd kan de accu echter kracht verliezen, waardoor de actieradius afneemt en het opladen frequenter nodig is. Het reviseren van een fietsaccu kan dan aantrekkelijk lijken.

Het reviseren van een fietsaccu houdt in dat de oude energiecellen uit uw accu worden vervangen door nieuwe cellen van gelijke of zelfs een sterkere capaciteit. Deze cellen bevinden zich binnenin de accubehuizing en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Het revisieproces geeft uw fietsaccu als het ware een nieuwe groep batterijcellen en daarmee kan een revisie de verloren capaciteit van een fietsaccu herstellen. Hierdoor wordt de actieradius vergroot en kunt u weer langer genieten van zorgeloze fietstochten. Echter dienen deze nieuwe cellen wel allemaal aan elkaar gekoppeld te worden waarbij de kans op kortsluiting en ontbranding enigszins vergroot wordt.

 

Wanneer kan een fietsaccu gereviseerd worden?

Kan je fietsaccu reviseren? Niet elke accu kan gereviseerd worden. Veel dure merken hebben hun accu’s vaak goed beveiligd zodat deze niet zomaar open te krijgen zijn. Ook kan de accu zijn ingegoten met lijm waardoor het niet mogelijk is om te reviseren. Vervangen is dan nog maar uw enige optie. De volgende type fietsaccu’s kunnen bijvoorbeeld niet worden gereviseerd:

 

Accu elektrische fiets laten reviseren  

Het reviseren van een fiets accu betekent dat de oude accu cellen van uw fiets accu worden vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen bevinden zich in de behuizing van de fiets accu en kunnen niet met het blote oog worden gezien. De cellen krijgen als het ware een soort ‘update’, waardoor u uw fiets accu hopelijk weer goed kunt gebruiken. De andere onderdelen van de accu blijven hetzelfde wanneer deze nog intact zijn.  

De nieuwe energiecellen die in uw fietsaccu worden geplaatst zijn vaak van dezelfde kracht als de oude cellen, maar u kunt er ook voor kiezen om sterkere cellen in uw accu te plaatsen. Hiermee kunt u de actieradius van uw fiets accu mogelijk vergroten. Houd er rekening mee dat hier vaak wel meer kosten aan verbonden zitten.   

Wanneer u uw fiets accu laat reviseren is er geen garantie op het herstel van uw accu, en vaak vallen de resultaten van het reviseren tegen. Wanneer de cellen van uw fiets accu zo erg beschadigd zijn bestaat er een kans dat de revisie helemaal niets oplevert, of dat het de accu alleen maar meer beschadigt, waardoor de fiets accu uiteindelijk onherstelbaar is.    

  

Fietsaccu reviseren kosten  

Het reviseren van een fiets accu kan gemakkelijk bij een e-bike specialist of lokale fietsenmaker worden gedaan, echter kost het vaak een hoop geld. Het reviseren van een fiets accu verschilt altijd in prijs, afhankelijk van de accu zelf, en hoe lastig het reviseren is. De kosten van het reviseren van een fiets accu liggen meestal tussen de €250 en €600. Deze bedragen zijn soms wel hoger dan de nieuwprijs van de accu zelf. Het aanschaffen van een nieuwe accu is dan ook bijna altijd voordeliger dan het reviseren van uw oude accu. Het kan namelijk zo zijn dat uw gereviseerde fiets accu het na een aantal maanden of zelfs weken het weer begeeft. Op de lange termijn is het dus meestal voordeliger om een nieuwe fietsaccu aan te schaffen, aangezien u dan zeker weet dat deze langer mee gaat.

Tijd voor een nieuwe fiets accu? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment.   

 

Hoevaak kan ik mijn fietsaccu reviseren?

Als u uw fietsaccu kunt reviseren dan kunt u uw fietsaccu maar één keer reviseren. Hierna raden wij u echt alleen nog maar aan om een nieuwe accu te kopen waarmee u uw oude accu kunt vervangen. Er is na het reviseren namelijk een nog grotere kans op verbranding van de accu, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Bij het reviseren van een accu worden namelijk nieuwere cellen gesoldeerd en verder vastgemaakt. Als dit proces wordt herhaald is de kans op residu en problemen groter.

 

Zelf fiets accu reviseren  

Een veelgestelde vraag omtrent e-bike accu's  is of de accu eigenaar zijn of haar accu zelf kan reviseren. Alhoewel het niet is aan te raden, is het wel mogelijk. Er bestaan twee soorten fietsaccu's, namelijk NiMh (Nikkel Metaal Hydride) en Li-ion (Lithium Ion) accu's . Deze twee accu's  moeten op verschillende manieren worden gereviseerd. Echter zouden wij u in beide gevallen aanraden om uw fietsaccu niet zelf te gaan reviseren, maar dit eerder over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf met de juiste kennis en het juiste gereedschap.

  

Reviseren NiMh fietsaccu  

Het reviseren van een NiMh fiets accu is heel erg gemakkelijk en doet u door de accu volledig te ontladen en daarna weer op te laden. Voer dit proces meerdere malen uit door iedere keer uw accu volledig leeg te fietsen. Zorg dat wanneer de accu helemaal ontladen is, u deze eerst tot kamertemperatuur laat afkoelen voordat u deze aan de lader legt. Ook hier is het belangrijk om te weten dat dit geen garantie geeft op een beter werkende accu. Het zelf reviseren van een fiets accu brengt altijd een groot risico met zich mee en er bestaat een kans dat de accu alleen maar meer beschadigd raakt.  

Meer tips over het goed opladen van uw fiets accu vindt u hier.   

  

Reviseren Li-ion fietsaccu  

Li-ion accu's  zijn vooral te vinden in de nieuwste generatie van e-bikes. Ze hebben een ontzettend lange levensduur en zijn daarom ook lastig te ontladen. Het reviseren van deze accu's  is dan ook iets gecompliceerder dan bij NiMh fietsaccu's . Wanneer een Li-ion accu gereviseerd moet worden zal dit worden aangegeven door een laag voltage in de accu. Het voltage zal dus weer verhoogd moeten worden. Om een Li-ion accu te reviseren kunt u de volgende stappen doorlopen:   

 • Stap 1: het voltage van de fiets accu verhogen. Dit doet u door de fiets accu met de juiste energiebron te verbinden. Hiervoor kunt u een andere accu met hetzelfde voltage gebruiken.  
 • Stap 2: verbind uw lege fiets accu met de energiebron. Verbind de rode sonde van de accu met de positieve pool van de energiebron. Verbind daarna de zwarte sonde van de accu met de negatieve pool van de energiebron.   

 • Stap 3: Controleer het voltage van uw lege fietsaccu. Als de accu aan de energiebron is gekoppeld zal het voltage van laag naar hoog toenemen. Zodra het voltage van de accu stabiliseert gaat u verder naar stap 4.  

 • Stap 4: koppel de fiets accu los van de energiebron.  

 • Stap 5: plaats de fiets accu aan de oplader. Nu het voltage van de lege accu weer hoog is, herkent de oplader de accu weer. Als het goed is zal de accu nu weer moeiteloos opladen.  

 • Stap 6: Laat de opgeladen fiets accu afkoelen en plaats deze weer in uw elektrische fiets.   

Wij zouden u nogmaals aanraden om niet zomaar zelf uw fietsaccu te gaan reviseren. Wanneer er kortsluiting ontstaat kan het namelijk al zeer snel een gevaarlijke situatie worden waarbij een fietsaccu mogelijk tot ontbranding komt.

  

E-bike accu reviseren  

Let op! Zelfs als u een achtergrond hebt in elektrotechniek raden wij het niet aan om zelf uw fiets accu te reviseren. Wanneer het reviseren van een accu niet op de juiste manier gebeurt, kan de fiets accu nog meer schade oplopen en is het mogelijk dat u uw accu helemaal niet meer kunt gebruiken. Daarnaast is er ook een groot risico op onveilige situaties zoals een ontploffing of ontbranding van de accu. Wilt u uw accu toch laten reviseren? Laat dit dan door een expert doen.   

Is uw fiets accu aan vervanging toe en wilt u teleurstellingen voorkomen? Dan kunt u uw fiets accu het beste vervangen door een nieuwe. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment en vindt de juiste accu voor uw elektrische fiets.   

 

Fietsaccu reviseren nadelen

Het reviseren van een fietsaccu kan in sommige gevallen voordeliger zijn dan het kopen van een nieuwe fietsaccu. Het kiezen voor een fietsaccu revisie kan daarom aantrekkelijk zijn. Echter zitten er toch ook een aantal nadelen aan het reviseren van een e-bike accu. Hierover leest u hieronder meer.

 1. Geen garantie op resultaat: Een van de belangrijkste nadelen van fietsaccu revisie is dat er geen garantie is op het behalen van het gewenste resultaat. Hoewel revisie de prestaties van de accu kan verbeteren, is het niet gegarandeerd dat de actieradius significant zal toenemen of dat de accu dezelfde prestaties zal leveren als een nieuwe accu. In sommige gevallen kan de revisie zelfs niet het gewenste effect hebben en kan de accu nog steeds niet naar behoren functioneren.
 2. Risico op schade en veiligheid: Het reviseren van een fietsaccu is een complexe technische handeling die precisie vereist. Als het revisieproces niet correct wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot schade aan de accu of zelfs tot gevaarlijke situaties, zoals oververhitting of lekkage van de energiecellen. Het is daarom van cruciaal belang dat het reviseren correct wordt uitgevoerd om risico's te minimaliseren.
 3. Beperkte levensduur na revisie: Hoewel fietsaccu revisie de levensduur van de accu kan verlengen, is het belangrijk om te realiseren dat de accu na revisie niet onbeperkt meegaat. De gereviseerde accu zal nog steeds slijtage ondergaan en na verloop van tijd zal de capaciteit weer afnemen. Dit kan betekenen dat u na een bepaalde tijd opnieuw voor revisie moet kiezen of uiteindelijk toch een nieuwe accu moet aanschaffen.
 4. Beperkte revisiemogelijkheden: Niet alle fietsaccu's zijn geschikt voor revisie. Sommige accu's zijn zo ontworpen dat ze niet eenvoudig geopend kunnen worden, of ze zijn volledig ingegoten met lijm, waardoor revisie praktisch onmogelijk is. In dergelijke gevallen is het vervangen van de accu vaak de enige optie, wat de kostenbesparing van revisie teniet kan doen.
 5. Potentiële garantieproblemen: Revisie van een fietsaccu kan mogelijk van invloed zijn op de garantie van uw elektrische fiets. Als uw fiets nog binnen de garantieperiode valt en u de accu laat reviseren door een externe partij, kan dit leiden tot het vervallen van de garantie op uw fiets als de fabrikant ontdekt dat de accu is aangepast.

 

Conclusie

Hoewel fietsaccu revisie voordelen kan bieden, zijn er ook belangrijke nadelen en risico's verbonden aan deze praktijk. Het ontbreken van garantie op resultaat, de mogelijkheid van schade en eventuele veiligheidsproblemen, en de beperkte levensduur na revisie zijn factoren om te overwegen voordat u besluit om uw fietsaccu te laten reviseren. Daarnaast zouden we u aanraden om de revisie van uw fietsaccu altijd door een ervaren specialist uit te laten voeren. Bovendien is het in veel gevallen interessanter om toch een nieuwe fietsaccu aan te schaffen in plaats van uw oude fietsaccu te laten reviseren. 

Als u nog vragen heeft over e-bike accu revisie, twijfelt u dan niet en neemt u gerust contact op met onze klantenservice. Ook als u twijfelt welke fietsaccu de juiste accu voor uw elektrische fiets is, bent u bij onze klantenservice op de juiste plek. Zij helpen u namelijk graag!

Lees ook:
 1. Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Lees meer
 2. Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Lees meer
 3. Fietsaccu opladen: doe het zo!

  Fietsaccu opladen: doe het zo!

  Lees meer