magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Onderhoud

  1. Hoeveel kilometer kan ik fietsen met mijn e-bike accu?

    Niets is zo fijn als onbezorgd op pad kunnen met uw e-bike. Een lange fietsrit met trapondersteuning, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de lading van uw accu. Aangezien u afhankelijk bent van de capaciteit van uw accu is dit niet in alle gevallen mogelijk. De actieradius is afhankelijk van de fiets zelf (accu en motor), maar ook van de omstandigheden waarin u fietst. 

    Wilt u langere afstanden kunnen afleggen met uw e-bike en de actieradius van uw e-bike accu vergroten? En vraagt u zich af hoe en of dat mogelijk is? Lees dan vooral verder, wij geven u graag advies over de mogelijkheden en over wat u vooral niet moet doen.  

     

    Wat betekent actieradius?  

    De actieradius van een e-bike geeft aan hoeveel kilometer u kunt rijden met een volle fietsaccu, zonder tussendoor op te laden. De actieradius van een e-bike accu wordt uitgedrukt in kilometers. Bij sommige e-bikes wordt de actieradius van de e-bike weergegeven op de display.  

    Echter kunt u niet volledig uitgaan van de gegeven aantal kilometers, omdat er heel veel factoren zijn die een invloed uitoefenen op de actieradius van een fietsaccu. De weergegeven aantal kilometers op de display zijn alleen van toepassing als de omstandigheden perfect zijn. Dus geen tegenwind, een glad wegdek en een constante snelheid.  

     

    Beïnvloedende factoren  

    Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op de actieradius van een e-bike. Sommige factoren heeft u zelf in de hand en sommige factoren niet. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende factoren: 

    Weersomstandigheden   Het landschap  Bandenspanning  Kwaliteit van de weg  Gewicht e-bike  Leeftijd accu   Gemiddelde snelheid   Ondersteuningsniveau   Efficiënt schakelen/ de versnelling   Type trapkracht sensor 

     

    Berekenen capaciteit accu  

    Het is dus lastig om te bepalen wat de precieze afstand is die u af kunt leggen met een fietsaccu door deze factoren. Wij maken daarom liever een vergelijking om het verschil aan te kunnen geven. U kunt het totale vermogen van een accu gemakkelijk berekenen aan de hand van de volgende formule:

     

    Voltage (V) x ampère hour (Ah) = Energieverbruik in watt-hour (Wh) 

     

    Aan de hand van het voltage, de spanning van de accu, en het aantal ampère per uur wordt de capaciteit van de accu berekend. Het aantal geeft aan hoeveel ampère de accu aan de motor van de elektrische fiets kan geven. Dus hoe hoger het aantal watt-hour, hoe hoger de capaciteit van de fietsaccu.   

    Stel uw huidige accu heeft 36V en 10Ah, dan is de totale capaciteit van de huidige fietsaccu 360Wh. Onze accu met bijvoorbeeld 36V en 14Ah heeft een totaal aantal 504Wh.  504/360= 1,4 * 100% = 140%. De nieuwe accu van ons met 14Ah heeft dan 40% meer capaciteit dan de oude accu met 10Ah. Wanneer u met de oude accu in het begin (toen hij nieuw was) op een volle lading (en gemiddelde trapondersteuning) 60km kon fietsen, dan is dat bij de nieuwe 14Ah accu dus *1,4 = 84km.

     

    Een zwaardere accu  

    Een zwaardere accu in uw e-bike is een oplossing om een grotere actieradius te bereiken met uw e-bike. Maar wat is een zwaardere accu? Het allerbelangrijkste is dat het voltage gelijk blijft. Kijk dus altijd op uw huidige accu wat het huidige voltage van uw accu is. Wanneer u een nieuw accu koopt moet dit altijd hetzelfde blijven.  

    U kunt wel omhoog in het aantal ampère hour, aangeduid als Ah op onze website. Stel u heeft momenteel een 36V 10.6Ah e-bike accu, maar u wilt graag een nieuwe accu met meer capaciteit, dan kunt u gaan voor een 36V accu met een hogere Ah. Bij een nieuwe accu kunt u dus gebruik maken van de bovenstaande formule om een indicatie te krijgen van het aantal kilometers die u af kunt leggen met een volle accu. Hou hierbij dus wel rekening met de verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van de e-bike accu.

     

    Wij helpen u graag!

    Bij E-bikeaccu.nl helpen wij u graag mee om het maximale uit uw e-bike te halen. Door uw accu op de juiste manier te gebruiken kunt u meer uit uw accu halen. Mocht u niet zeker weten welke accu geschikt is voor uw e-bike, dan kunt u ten alle tijden vrijblijvend advies vragen aan onze klantenservice. Wij helpen u natuurlijk graag mee met het vinden van de juiste accu voor uw e-bike.  

  2. Veilig op pad met uw e-bike, wat moet u weten?

    Fietsen is leuk en gezond, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het aantal fietsongevallen in Nederland blijft stijgen. Voor de veiligheid van automobilisten wordt vanuit de overheid veel geïnvesteerd. Maar voor de veiligheid van fietsverkeer wordt helaas nog maar weinig gedaan. Wij geven u in deze blog graag advies en tips over wat u zelf kunt doen om veilig op pad te gaan met uw e-bike.  

     

    Afstellen zadel en stuur  

    Het is van belang om uw fiets goed af te stellen, dit zorgt voor een aangename fietspositie die het fietscomfort bevorderd. Daarnaast kunt u bij een aangename fietspositie sneller reageren op onverwachte situaties. U moet uw fiets zo afstellen dat u bij stilstaan met beiden voeten bij de grond kunt, dat maakt de kans op een valpartij kleiner.  

    Het afstellen van uw zadel zorgt ervoor dat u de meest efficiënte trapbeweging kunt maken, zo voorkomt u blessures en zadelpijn. Er zijn verschillende methodes om uw zadel af te stellen. De hiel-methode is de meest gebruikte methode om uw zadel af te stellen, deze gaat als volgt:  

    Ga naast uw e-bike staan ter hoogte van uw zadel   Neem plaats op het zadel en duw het pedaal van uw fiets naar de laagste positie   Plaats uw hak op het pedaal op de laagste positie   Het is hierbij van belang dat u gemakkelijk op uw zadel kunt blijven zitten. Er moet een kleine knik in uw been zitten. Het been mag gestrekt zijn, maar het moet comfortabel aanvoelen. Zo kunt u nagaan wat de perfecte hoogte is van uw zadel.  

    Uw zadel staat goed afgesteld als u in een vlotte beweging kunt ronddraaien met uw trappers en u met uw tenen de grond raakt, dus niet met de platte voet.  

    Uw stuur kan pas op de juiste hoogte afgesteld worden, wanneer uw zadel is afgesteld. Het stuur moet minimaal 4 centimeter hoger afgesteld worden dan het zadel. De meeste mensen vinden het prettig wanneer het stuur zich net boven zadelniveau bevindt. Bij het afstellen van het stuur moet rekening gehouden worden met de markeringen van de stuurpen, deze markeringen moeten onzichtbaar zijn en in de vork blijven.  

     

    Controleren E-bike 

    Om veilig op pad te gaan is het van belang om uw e-bike te (laten) controleren. Dit kunt u zelf doen of laten doen bij een fietsenmaker. Hierbij is het belangrijk om te kijken of uw remblokken nog in orde zijn en naar het bandenprofiel. Het bandenprofiel zorgt voor grip. En niet te vergeten: verlichting. Check altijd voor u op pad gaat of uw verlichting nog werkt. Zo bent u altijd zichtbaar voor andere bestuurders. 

     

    Zichtbaarheid  

    Zorg dat u op afstand en in het donker goed zichtbaar bent voor andere bestuurders. Een eerste stap daarvoor is fietsverlichting. Dat is vanzelfsprekend zou u zeggen, maar toch zijn er veel fietsers zonder verlichting. Wilt u zeker weten dat uw lampje goed werkt? Kies dan voor fietsverlichting met het RAI-keurmerk. Dit keurmerk garandeert goede kwaliteit en zichtbaarheid.  Daarnaast dient u uw fiets te voorzien van reflectoren achter op de fiets en de trappers. Spaakreflectoren zijn verboden.  

    Ook uw kleding draagt bij aan de zichtbaarheid in het verkeer. U kunt ervoor kiezen om een jas of broek aan te doen met reflecterende strepen. Of draag een reflecterend hesje of een armband met lampjes. Zo valt u meer op en is de kans kleiner dan andere bestuurders u over het hoofd zien.  

     

    Helmen 

    Wilt u extra veilig op pad met uw e-bike, overweeg dan eens om een stijlvolle helm aan te schaffen. Een e-bike is het ideale vervoersmiddel om mee op pad te gaan. U kunt er snel en zonder heel veel moeite afstanden mee afleggen. Het aantal e-bikes op de weg blijft stijgen, maar ook het aantal ongevallen met een e-bike blijft stijgen. Er is al een tijdje een discussie gaande over of een fietshelm verplicht gaat worden voor e-bike gebruikers. Dit is nog niet zo, maar wel een extra bescherming voor uzelf. Dit is niet alleen heel veilig, maar kan ook heel stijlvol zijn. Bekijk hier onze fietshelmen. Hiermee kunt u beschermd en veilig op pad. 

     

    Gebruik versnellingen  

    Een van de belangrijkste factoren bij een e-bike is fietsen in de juiste ondersteuning/versnelling. Bij wegfietsen of opstappen is het van belang om de e-bike in de laagste versnelling of trapondersteuning te hebben staan. Zo voorkomt u dat de fiets vooruit trekt en u onderuit getrokken wordt. Dit is vooral van belang bij een e-bike die nog geen trapkrachtsensor heeft. Bij stilstaan, is het verstandig om de versnelling op 0 te zetten, zo voorkomt u dat uw fiets vooruitgaat wanneer u stilstaat.  

     

    Snelheid  

    Op een e-bike heeft u vaak niet door hoe hard u gaat. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om snel te fietsen met uw e-bike, maar de snelheid brengt ook risico’s met zich mee. Voor ander verkeer is het lastig om uw snelheid in te schatten. Het is dus verstandig om bij uitritten, zijstraten, rotondes en kruisingen uw snelheid te minderen. Daarnaast is het ook van belang om te onthouden dat hoe harder u fietst, hoe harder een eventuele val kan zijn. Probeer daarnaast zoveel mogelijk afstand te houden van de stoeprand of berm, zodat u geen onverwachte situaties en valpartijen krijgt.

  3. Hoe kunt u zich als elektrisch fietser goed voorbereiden op de wintermaanden?

    De dagen worden korter, de nachten steeds langer en de temperatuur buiten blijft maar dalen. Binnenkort worden we weer getroffen door een koude winter waarbij het van uiterste belang is dat u veilig op pad gaat. Zowel voor uw e-bike als uzelf is het belangrijk dat u goed voorbereidt op de e-bike stapt, zeker wanneer u van plan bent in het donker of wanneer het vriest te fietsen. In deze blog geven we u tips om te voorkomen dat u in de kou stil komt te staan!

  4. Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

    Accu’s kunnen over het algemeen niet goed tegen hitte, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in de zomer. Extreme temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de actieradius van uw accu achteruitgaat, of dat er andere schade aan uw kostbare accu ontstaat. Lees hier onze handige tips over hoe u uw accu het beste tegen de hitte beschermt.

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Imh0dHBzOlwvXC95b3V0dS5iZVwvM1pXRnNsRGt0YlEi" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9CZXNjaGVybWluZ190ZWdlbl9kZV9oaXR0ZV8ucG5nIiwiYWx0IjoiWW91VHViZSAiLCJ3aWR0aCI6IjE5MjAiLCJoZWlnaHQiOiIxMDgwIn0-" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

  5. Help uw fietsaccu de winter door!

    - De fietsaccu van uw e-bike is gevoelig voor kou. Waar ons lichaam harder moet werken wanneer de kou ons lichaam bekruipt, gebeurt de fietsaccu hetzelfde: Als het koud is, kost het meer energie om de fietsaccu met dezelfde snelheid voort te bewegen dan wanneer het warm is. Dit kan ervoor zorgen dat de actieradius van uw fietsaccu met lage temperaturen kleiner is dan normaliter. Om de levensduur van uw fietsaccu in stand te houden, is het dan ook belangrijk om uw fietsaccu goed te verzorgen in deze periode.  

     

    Fietsaccu bewaren in de winter

    Te beginnen met het opbergen van uw fietsaccu. Het maakt niet uit of u uw stalen ros nog dagelijks uit de garage neemt, of dat u hem met deze weersomstandigheden liever laat staan. In beide gevallen is het zaak om de handleiding -zoals bijgevoegd aan uw aankoop- grondig te lezen en zorgvuldig met uw fietsaccu om te gaan. Een fietsaccu gedijt zoals gezegd minder goed in koude temperaturen en dient zoveel mogelijk vorstvrij bewaard te worden. Een droge, geventileerde ruimte op kamertemperatuur is hiervoor het meest geschikt. Stalt u uw e-bike buiten of in de schuur, haal dan de fietsaccu uit uw fiets en bewaar deze binnen. Controleer regelmatig of de lading nog halfvol is en laadt zonodig bij. 

     

    Accu elektrische fiets in de winter 

    Om algemene (temperatuur)schade aan uw fietsaccu te voorkomen kunt u ook een beschermhoes aanschaffen. Er zijn twee verschillende soorten accu hoezen: een die de accu beschermt tijdens het fietsen, en een waar u de accu in bewaard wanneer deze niet aan uw fiets is gekoppeld. Bekijk hier het e-bikeaccu.nl beschermhoezen assortiment.

     

    Tips voor een gezonde fietsaccu in koude dagen

    Om uw fietsaccu in topconditie te houden, hebben wij enkele handige tips voor u op een rijtje gezet:

    Controleer altijd de handleiding voor het bewaaradvies van uw fiets accu. Deze wordt u bij aankoop toegestuurd. Laad de fietsaccu niet onbeheerd op. Zorg dat de fietsaccu ’s winters op kamertemperatuur is. Ook tijdens het laden is het belangrijk dat de accu en lader zich in een ruimte bevinden waar het niet te koud is. Laadt uw accu dan in de winter ook nooit buiten op.  Laat de fiets accu nooit leeg in de fiets zitten, want er kan diepontlading ontstaan. Zet uw fiets bij voorkeur binnen, desnoods in een garage of schuur. Laat uw e-bike nooit buiten staan. Kan uw e-bike niet naar binnen maar heeft u wel een afneembare accu? Neem de accu dan mee naar binnen.  Een fietsaccu dient met regelmaat te worden ontladen en weer opgeladen om gezond te blijven. Wanneer u uw fiets niet gebruikt, laad uw fietsaccu dan minimaal één keer per maand op. Denk eraan dat de fiets accu door zelfontlading langzaam leegloopt. Leg uw accu na een fietstocht in de kou eerst een half uurtje binnen zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Zodra de accu is opgewarmd kan deze in de lader.

     

    Ga voorbereid op pad

    Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Wees goed op uw hoede wanneer u en uw fiets er onder deze weersomstandigheden op uit trekken. Het winterse weer is prachtig, maar kan verraderlijk zijn. Ga altijd goed voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit eenmaal in een klein hoekje! Volg daarom de volgende stappen om de winter goed door te komen: 

    Controleer regelmatig uw bandenprofiel. Vooral op de dagen dat het vriest! Een goed bandenprofiel geeft stabiele grip op een gladde weg. Te harde banden kan er voor zorgen dat  sneller uitglijdt, dus pomp ze niet te hard op. U kunt er ook voor kiezen om fietswinterbanden aan te schaffen. Deze kun u bij bijna iedere fietsenwinkel vinden, en zij zullen u ook helpen de juiste maat voor uw e-bike te vinden. Check uw remmen en verlichting voor u weg fietst. Het is van groot belang dat u snel kunt stoppen en goed te zien bent op donkere winterdagen. Zorg ervoor dat de stand van uw zadel comfortabel is om makkelijk met uw voeten bij de grond te kunnen wanneer de situatie daarom vraagt. 

     

    Ook gedurende andere seizoenen is is het belangrijk om uw fietsaccu goed te onderhouden. Daarom hebben we een aantal tips op een rij gezet om de levensduur van uw accu te verbeteren. 

     

    Het gehele team van e-bikeaccu.nl wenst u nog vele veilige fietskilometers toe! 

    Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice!

  6. Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

    Hoe weet u wanneer uw fietsaccu aan vervanging toe is? Lees het snel in ons nieuwste blogartikel!

     

  7. Hoe kun je een accu van een elektrische fiets testen?

    Ook de accu van een elektrische fiets heeft helaas geen oneindig leven. Het vermogen van de batterij wordt in de loop der jaren steeds minder. U behaalt niet meer de actieradius die u haalde toen u de fiets net had gekocht. U zou natuurlijk meteen een nieuwe accu kunnen aanschaffen. Maar voordat u dat doet wilt u natuurlijk wel zeker weten dat het minder worden van de actieradius ligt aan de accu, en niet aan iets anders. Een nieuwe accu voor uw e-bike kan namelijk best duur zijn. Hoe kunt u een accu van een elektrische fiets testen?

  8. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

    De levensduur van de fietsaccu is belangrijk om mee te nemen in de beslissing om een e-bike accu te kopen. Een fietsaccu is namelijk geen onbelangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom wordt regelmatig de vraag gesteld: Hoe lang gaat de accu van mijn elektrische fiets mee?

    {{widget type="Magna\VideoEmbed\Block\Widget\VideoEmbed" video_url="Imh0dHBzOlwvXC93d3cueW91dHViZS5jb21cL3dhdGNoP3Y9bkpBcGNMdGVXOTQmdD0xNXMi" video_thumbnail="eyJzcmMiOiJ3eXNpd3lnXC9UaHVtYm5haWwtMi5qcGciLCJhbHQiOiJZb3VUdWJlICIsIndpZHRoIjoiMTkyMCIsImhlaWdodCI6IjEwODAifQ--" max_width="InctZnVsbCI-" _dataEncoded="1"}}

     

  9. Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

    De accu is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Het geeft de energie aan de motor die jouw trapbeweging ondersteunt. Als je de accu van elektrische fiets goed onderhoudt dan gaat het 5 tot 8 jaar mee. Maar het blijft een onderdeel die onderhevig is aan veroudering en slijtage, dus moet het soms vervangen worden. Maar hoe merk je wanneer de accu elektrische fiets vervangen moet worden?

     

  10. Hoe lang duurt het opladen van de accu van mijn elektrische fiets?

    De trapondersteuning die je krijgt tijdens het fietsen is één van de voordelen van een elektrische fiets. De elektrische fiets is voorzien van een motor, deze haalt zijn energie uit een fietsaccu. Een accu van een elektrische fiets dien je regelmatig op te laden. Wil je weten hoe het opladen werkt en hoe lang een accu opladen elektrische fiets duurt? Lees dan verder!

  11. Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

    Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee? Dat is waarschijnlijk de vraag die het vaakst gesteld wordt over elektrische fietsen. Het bereik van je fietsaccu, dus het aantal kilometers die je e-bike kan afleggen wordt bepaald door de accu die op je fiets zit. Het gaat er namelijk om hoeveel energie de accu kan opslaan. Het bereik kan per accu verschillen.

     

  12. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

    In het kort zou u kunnen zeggen dat u dit doet u door de lading van de fietsaccu tussen de 20% en 80% te houden. Wanneer u de fietsaccu langere tijd niet gebruikt, dan kunt u deze het best wegleggen met een lading van tussen de 20% en 30% tot 50%. Echter wordt de levensduur van een fietsaccu erg veel beïnvloedt door hoe er met de accu omgegaan wordt. U heeft dus vaak zelf een grote invloed op de levensduur van uw e-bike accu.

     

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart