magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

E-bike keuzehulp: Welke elektrische fiets past bij mij?

E-bike keuzehulp: Welke elektrische fiets past bij mij?

9 min leestijd Door Rens

Geplaatst op 8 April 2024 Geplaatst op 8 Apr 2024

Bent u van plan om een elektrische fiets aan te schaffen, maar weet u misschien niet precies welk type elektrische fiets de juiste voor u is? Dan bent u hier op de juiste plek! In deze blog post vertellen we u meer over de verschillende typen elektrische fietsen die u in overweging kunt nemen. Elk van deze diverse typen elektrische fietsen zijn namelijk ontworpen om aan verschillende specifieke behoeften te voldoen. In deze uitgebreide gids vertellen we u daarom welke e-bike typen geschikt zijn voor welke doeleinden, om u zo op deze manier verder te helpen de fiets te vinden die perfect bij u past!

1. Elektrische Stadsfietsen (Urban E-bikes)

Het allereerste type e-bike die we hier bespreken is de elektrische stadsfiets. Dit is een van de bekendste soorten elektrische fiets die bijna iedereen weleens tegenkomt. Elektrische stadsfietsen, ook wel bekend als ‘’urban e-bikes’’, zijn ontworpen met het oog op het dagelijkse woon-werkverkeer en het navigeren door stedelijke omgevingen. Ze zijn voorzien van comfortabele frames, ergonomische zithoudingen en handige extra's zoals geïntegreerde bagagedragers en krachtige verlichting voor maximale veiligheid en gemak, zelfs in drukke stadsstraten. Over het algemeen zijn de elektrische stadsfietsen niet altijd in staat om zeer grote afstanden af te leggen, aangezien dit vaak ook niet vereist wordt voor dagelijks fietsverkeer binnen de stad. Wanneer u toch graag op recreatieve wijze grote afstanden aflegt met uw elektrische fiets, dan is het misschien aan te raden om eens te kijken naar een elektrische trekkingfiets.

elektrische-stadsfiets

2. Elektrische Trekkingfietsen (Touring E-bikes)

Naast de elektrische stadsfiets, kunt u ook een elektrische trekkingfiets in overweging nemen. De elektrische trekkingfiets, ook wel bekend als een touring e-bike, is speciaal ontworpen voor lange afstanden en avontuurlijke recreatieve ritten. Elektrische trekkingfietsen beschikken doorgaans over een stevig frame dat bestand is tegen de uitdagingen van lange afstanden en het doorkruisen van verschillende terreinen. Het frame is meestal gemaakt van aluminium of een ander lichtgewicht, duurzaam materiaal. Daarnaast bieden de elektrische trekkingfietsen vaak een comfortabele zithouding, wat essentieel is voor langdurig rijcomfort. Het stuur en de zadelpositie zijn zo ontworpen dat u een ontspannen en ergonomische rijpositie heeft, waardoor vermoeidheid wordt verminderd tijdens lange ritten. Tot slot is een van de duidelijkste verschillen tussen een elektrische trekkingfiets en een elektrische stadsfiets over het algemeen de capaciteitgrootte van de accu die zich in de elektrische fiets bevindt. De elektrische trekkingfietsen beschikken meestal over een veel grotere accucapaciteit zodat men met deze fietsen veel grotere afstanden af kunnen leggen voordat zij de accu opnieuw op dienen te laden. Kortom, met hun stevige frames, comfortabele zithoudingen en grotere accucapaciteiten zijn de elektrische trekkingfietsen perfect geschikt voor lange fietstochten, meerdaagse avonturen, en fietsvakanties. Of het nu gaat om een tocht door de bergen of een ontdekkingstocht door het platteland, de elektrische trekking fietsen (touring e-bikes) zijn geschikt voor recreatieve ritten, grotere afstanden, en verschillende terreinen.

elektrische-trekkingfiets

3. Elektrische Mountainbikes (Off-Road E-Bikes/ E-Mountainbikes)

In het geval dat een elektrische trekkingfiets u niet voldoende in staat stelt om uitdagende, ruige terreinen te doorkruisen, dan zou u eens een elektrische mountainbike kunnen overwegen. De elektrische mountainbike wordt ook wel eens een off-road e-bike of e-mountainbike genoemd en is ontworpen voor off-road avonturen en het overwinnen van ruige terreinen. Doorgaans zijn elektrische mountainbikes uitgerust met robuuste frames, geavanceerde veringssystemen en speciale banden die zorgen voor maximale grip op ruige paden en steile hellingen. Om schokken en trillingen op ruige paden op te vangen, zijn e-mountainbikes uitgerust met geveerde voorvorken en achterdempers. Deze vering helpt bij het absorberen van oneffenheden in het terrein, waardoor de fietser meer controle en comfort ervaart tijdens het rijden. Daarnaast beschikken e-mountainbikes vaak over een zeer krachtig aandrijvingssysteem, waarbij de motor meestal gevoed wordt door een fietsaccu met een zeer grote capaciteit om maximale prestaties te kunnen leveren. Of u nu door modderige bospaden scheurt of de bergtoppen bedwingt, met een E-mountainbike bent u klaar voor elk avontuur.

elektrische-mountainbike

4. Elektrische Vouwfietsen (Folding E-bikes)

Voor stadsbewoners die te maken hebben met een beperkte opslagruimte en wellicht hun fiets mee willen nemen in het openbaar vervoer zijn vouwfietsen met elektrische ondersteuning een ideale keuze. Deze compacte en wendbare fietsen kunnen eenvoudig worden opgevouwen tot een zeer compact formaat, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijk mee te nemen zijn in het openbaar vervoer en gemakkelijk opgeborgen kunnen worden in de kofferbak van een auto. Ook kunnen elektrische vouwfietsen gemakkelijk opgeslagen worden in kleine appartementen of nauwe kantoren, wat vooral in de stad vaak erg goed van pas komt. Om deze redenen is het opvouwbare ontwerp van elektrische vouwfietsen dus vaak handig voor forenzen, stadsbewoners en reizigers. Verder zijn elektrische vouwfietsen vaak gemaakt van zoveel mogelijk lichtgewicht materialen zoals bijvoorbeeld aluminium. Deze materialen zorgen ervoor dat de fietsen gemakkelijk te tillen en te dragen zijn zonder veel extra gewicht toe te voegen. Daarnaast zijn elektrische vouwfietsen vaak uitgerust met kleinere wielen dan traditionele fietsen, wat bijdraagt aan hun compacte formaat en wendbaarheid. Hoewel kleinere wielen misschien minder snelheid en stabiliteit bieden dan grotere wielen, dragen deze kleinere wielen dus wel bij aan het compacte formaat van de fietsen. Over het algemeen beschikken de elektrsiche vouwfietsen vaak over een fietsaccu met een relatief kleinere capaciteit om het gewicht van de fietsen zo laag mogelijk te houden. Om deze reden kunt u dus vaak maar een beperkte afstand afleggen met een elektrische vouwfiets.

elektrische-vouwfiets

5. Speed Pedelecs (Speed E-Bike)

Een speed pedelec, ook wel bekend als een speed e-bike, is een krachtige elektrische fiets die ondersteuning biedt tot hogere snelheden dan traditionele elektrische fietsen. Voor wie snel en efficiënt van A naar B wil reizen, bieden speed pedelecs dan ook de ultieme oplossing. Met hun krachtige motoren, grote fietsaccu’s en geavanceerde technologieën kunnen deze elektrische fietsen vaak ondersteuning bieden tot wel 45 km/u, waardoor ze perfect zijn voor forenzen die lange afstanden moeten afleggen en snel op hun bestemming willen aankomen. Echter, vanwege hun hogere snelheid gelden er in sommige landen extra regels voor speed pedelecs vergeleken met de traditionele elektrische fiets, die doorgaans vaak tot een maximale snelheid van 25 km/u gelimiteerd is. Deze regelgeving kan onder meer vereisten omvatten zoals het dragen van een helm, het hebben van een kentekenplaat en het afsluiten van een verzekering. Tot slot beschikken speed pedelecs vaak over uiterst sterke remmen zodat u de hoge snelheid die deze fietsen kunnen behalen ook weer vlug kunt minderen indien nodig.

elektrische-speed-pedelec

6. Elektrische Bakfietsen (Cargo E-Bikes):

Een elektrische bakfiets, ook wel bekend als een cargo e-bike, is uitgerust met een grote bak die zich aan de voorkant of achterkant van de fiets bevindt. Ondanks dat er wel enkele elektrische bakfietsen met 2 wielen zijn, beschikken de meeste elektrische bakfietsen over 3 wielen om extra stabiliteit te bieden. Deze cargo e-bikes zijn ideaal voor onder andere gezinnen, ondernemers, en andere mensen die regelmatig veel bagage met zich meenemen. Vaak beschikken de elektrische bakfietsen over een versterkt frame, zodat zij in staat zijn om veel gewicht en de grotere krachten die dat met zich meebrengt te kunnen verdragen. De bak van een elektrische bakfiets wordt vaak voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische bakfietsen die specifiek ontworpen zijn voor gezinnen om kinderen mee te kunnen vervoeren of boodschappen mee te kunnen nemen, maar ook zijn er bijvoorbeeld elektrische bakfietsen die praktisch ingericht zijn voor goederentransport. Kortom, verschillende elektrische bakfietsen worden doorgaans voor verschillende doeleinden ingezet. De cargo e-bikes bieden simpelweg veel ruimte voor het veilig en gemakkelijk vervoeren van kinderen, boodschappen, pakketten en andere zware goederen.

elektrische-bakfiets

7. Elektrische Fatbikes

De elektrische fatbike is een robuuste en avontuurlijke elektrische fiets die vooral heel erg opvalt vanwege zijn dikkere banden. Een elektrische fatbike is namelijk uitgerust met extra brede banden, die meestal tussen de 3,8 en 5 inch breed zijn (wat gelijk is aan ongeveer 9,5 tot 13 cm). Deze elektrische fietsen zijn ontworpen om door verschillende grove terreinen te kunnen fietsen, waaronder bijvoorbeeld terreinen met zand, sneeuw, en modder. Ook rotsachtige paden kunnen gemakkelijk getrotseerd worden met een elektrische fatbike. Dankzij hun brede banden beschikken de elektrische fatbikes namelijk over een uitstekende grip op de weg. Deze goede wegligging wordt veroorzaakt door de brede banden op de elektrische fatbike. Echter zorgen deze brede banden er wel voor dat de elektrische fatbike een grote hoeveelheid rolweerstand ervaart, waardoor er veel meer energie nodig is om de e-bike vooruit te krijgen. Om die specifieke reden beschikken de meeste fatbikes over een zeer krachtig aandrijvingssysteem. Een dergelijke aandrijving verbruikt dan wel weer veel energie. Meestal beschikken de elektrische fatbikes dan ook over fietsaccu’s met een zeer grote capaciteit, waardoor u alsnog een relatief grotere afstand kunt afleggen. Kortom, personen die op zoek zijn naar ultieme stabiliteit en tractie op diverse ondergronden zouden een elektrische fatbike eens kunnen overwegen.

elektrische-speed-pedelec

8. Elektrische Racefietsen

Een elektrische racefiets combineert de snelheid en wendbaarheid van een traditionele racefiets met de krachtige ondersteuning van een elektrische aandrijving. Deze e-bikes zijn ideaal voor sportieve fietsers die op zoek zijn naar extra ondersteuning tijdens lange ritten, bijvoorbeeld om heuvelachtige trajecten te overbruggen. Net als bij traditionele racefietsen zonder elektrische aandrijving zijn elektrische racefietsen voorzien van een lichtgewicht frame, dat meestal gemaakt is van carbon of aluminium. Deze materialen worden doorgaans gebruikt omdat zij ondanks hun zeer lichte gewicht nog altijd zeer sterk zijn. Verder beschikken elektrische racefietsen vaak over een zeer krachtige elektrische ondersteuning, waardoor u zelfs bij steile hellingen nog gemakkelijk hoge snelheden kunt behalen. Omdat deze elektrische racefietsen zo gemakkelijk hoge snelheden kunnen behalen, beschikken de meeste elektrische racefietsen ook over buitengewoon sterke remmen en geavanceerde schakelsystemen.

elektrische-bakfiets

Conclusie: Welke e-bike is de juiste voor mij?

Zoals we in deze blog besproken hebben zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten elektrische fietsen die ieder ook weer voor andere doeleinden bedoeld zijn. Het vinden van de perfecte elektrische fiets hangt dan ook af van uw individuele behoeften, voorkeuren en rijstijl. Of u nu op zoek bent naar een comfortabele stadsfiets voor dagelijks gebruik, een veelzijdige trekkingfiets voor avontuurlijke tochten, of een krachtige E-mountainbike of fatbike voor het verkennen van ruige terreinen, er is altijd een elektrische fiets die perfect bij u past. Hopelijk hebben we u in deze blog goed kunnen informeren over de kenmerken, voordelen, en nadelen van ieder type elektrische fiets. Wij zouden u in ieder geval aanraden om onder andere de zithouding, het type banden, de aandrijving, en de accucapaciteit van een elektrische fiets in overweging te nemen wanneer u een nieuwe elektrische fiets wilt kopen.

Heeft u nog vragen, of twijfelt u of het misschien nog rendabel zou zijn om uw oude fietsaccu te vervangen zodat u nog geen nieuwe e-bike hoeft aan te schaffen? Neemt u dan gerust eens contact op met onze klantenservice. Zij helpen u namelijk graag!

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart