Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

Accu’s kunnen over het algemeen niet goed tegen hitte, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in de zomer. Extreme temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de actieradius van uw accu achteruitgaat, of dat er andere schade aan uw kostbare accu ontstaat. Lees hier onze handige tips over hoe u uw accu het beste tegen de hitte beschermt.

Bent u een echte fietsvakantieganger? En neemt u graag de e-bike mee naar het buitenland om heerlijke fietstochten te maken? Dan is het van groot belang dat u goed weet hoe u de accu van uw elektrische fiets moet onderhouden met warm weer.  

Fietsaccu’s kunnen namelijk niet goed tegen extreme temperaturen, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in zomerse klimaten. U wilt natuurlijk niet dat de actieradius van uw accu verminderd, of dat uw accu er ineens mee stopt en u zonder ondersteuning verder moet tijdens het maken van een lange fietstocht door de bergen.  

 

Wist u dat?  

Een fietsaccu presteert het beste bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius. 

 

Fietsaccu in de zon 

Op fietsvakantie is het natuurlijk wel de bedoeling dat u onderweg lekker van het zonnetje kunt genieten. Dit is voor uw fietsaccu totaal geen probleem, aangezien de accu door de rijwind wat verkoeling krijgt tijdens het fietsen. Wat wel van uiterste belang is, is dat wanneer u niet aan het fietsen bent, bijvoorbeeld om even een boterhammetje te eten tijdens een korte pauze, dat u uw elektrische fiets en vooral fietsaccu nooit pal in de zon zet!  

Probeer uw elektrische fiets daarom altijd in de schaduw te zetten! Is er op dat moment geen schaduwplekje te vinden? Koppel uw accu dan los van de fiets en neem deze mee naar een schaduwplek of berg de accu op in een speciale accutas of fietstasZo kan de accu een beetje afkoelen en voorkomt u temperatuurschade.  

  

Accu oververhit 

Mijn accu is oververhit, wat nu? Wanneer uw fietsaccu te lang in de zon heeft gelegen kan deze mogelijk oververhit raken. Dit kan soms gevaarlijk zijn en mogelijke accuschade creëren. Wanneer uw accu te heet aan voelt, zorg dan dat u de accu een tijdje in de schaduw of op een koele plek laat afkoelen tot dat de accu weer op kamertemperatuur is. Blijft de accu ook na een langere tijd heet? Dan kan het zijn dat uw accu kapot is en deze vervangen moet worden. Laat dit zo snel mogelijk bij een lokale elektrische fiets- of accuspecialist checken.  

 

Accu bijladen 

Vooral tijdens langdurige ritten op fietsvakantie kan het soms zijn dat u uw accu tussendoor moet bijladen. Zeker bij (extreme) hitte is het belangrijk dat u de fietsaccu eerst laat afkoelen voor u de accu aan de lader legt. Een hete accu kan tijdens het opladen namelijk schade oplopen. Ook is het slim om bij heel warm weer de accu niet volledig op te laden. Wanneer u ervoor kiest om de accu met een snel lader op te laden adviseren we u om er goed op te letten dat de accu temperatuur laag blijft.  

 

Wilt u écht goed voorbereid zijn en altijd de zekerheid hebben dat wanneer uw accu te oververhit raakt u nog steeds lekker door kunt fietsen? Dan is het aanschaffen en meenemen van een tweede accu ook nog een optie. Vindt hier de geschikte accu voor uw elektrische fiets en ben zeker van een zorgeloze fietsvakantie. 

 

Fietsvakantie elektrische fiets 

Niet alleen de accu, maar ook uzelf moet goed beschermd blijven tegen de hete zon tijdens een fietsvakantie op de e-bike. Vergeet dus nooit een zonnebril, zonnebrand en genoeg water voor onderweg mee te nemen. Door het volgen van deze tips hopen wij dat u veel prettige en veilige kilometers met uw elektrische fiets kunt afleggen. Wij wensen u alvast veel fietsplezier op uw volgende fietsvakantie! 

Heeft u vragen over een van onze producten? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. 

Lees ook:
 1. Hoe voorkom ik een fietsaccu brand?

  Hoe voorkom ik een fietsaccu brand?

  Lees meer
 2. De belangrijkste fietsaccu termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

  De belangrijkste fietsaccu termen zoals Wattuur en ampère: een simpele uitleg!

  Lees meer
 3. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer