magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Hoe kan ik het beste met mijn Stella accu omgaan?

Hoe kan ik het beste met mijn Stella accu omgaan?

11 min leestijd Door Niek

Geplaatst op 15 Maart 2024 Geplaatst op 15 Mrt 2024

Wanneer je graag op de hoogte bent van alle informatie met betrekking tot jouw Stella fietsaccu, dan is deze blog misschien interessant voor jou! In deze blog bespreken we namelijk onder andere hoe je jouw Stella accu kan resetten en hoe je het beste met jouw Stella accu om kunt gaan wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een storing of een ander fietsaccu-gerelateerd probleem. Verder hebben we het er in deze blog onder andere over wat je het beste kan doen wanneer je de sleutel van jouw Stella accu verloren bent en hoe duur het is om jouw accu te vervangen wanneer deze blijvend defect is.

Zit jouw Stella accu vast in jouw e-bike? Hoe kan ik mijn Stella accu verwijderen?

‘’Help, mijn Stella accu zit vast!’’ is vaak de eerste reactie van mensen die de sleutel van hun Stella accu verliezen. ‘’Hoe kan ik nu mijn Stella accu verwijderen uit mijn elektrische fiets?’’ is dan vaak de vraag die hierop volgt. Soms kan het namelijk nodig zijn om de accu uit uw Stella e-bike te verwijderen, bijvoorbeeld om de e-bike accu veilig op te bergen, of los van de fiets op te laden. Ook wanneer u op vakantie gaat en u uw elektrische fiets op een fietsendrager vervoert zouden wij u aanraden om de fietsaccu uit de fiets te halen en de contactpunten van uw e-bike te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. U beschermt de accu en de fiets dan niet alleen tegen diefstal, maar ook tegen regen en stof. Doorgaans kunt u een Stella accu verwijderen door de accu allereerst te ontgrendelen met behulp van een sleutel, waarna u de accu gemakkelijk uit uw fiets kunt schuiven. De meeste Stella fietsaccu's beschikken namelijk over een ingebouwd slot waardoor de accu niet zomaar door iedereen uit de elektrische fiets gehaald kan worden. In enkele gevallen is dit niet zo, dan kunt u de accu direct verwijderen, vaak met behulp van een hendel. 

Als je moeite ondervindt met het verwijderen van de Stella accu, bijvoorbeeld omdat deze vastzit of je de sleutel bent verloren, is het verstandig om eerst contact op te nemen met de klantenservice van Stella. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kan je overwegen om een erkende Stella dealer te benaderen. Gebruik nooit geweld om de accu te verwijderen, aangezien dit de accu of de e-bike kan beschadigen. Dit is vooral belangrijk omdat pogingen om het probleem zelf te verhelpen ervoor kunnen zorgen dat de garantie op zowel jouw accu als jouw elektrische fiets verloren gaat. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om zelf te proberen het accuslot te forceren zonder eerst advies in te winnen bij de Stella klantenservice voor het correct verwijderen van de accu.

1

Stella accu slot defect en/of sleutel kwijt

Het verwijderen van de accu kan echter lastig zijn als deze vastzit of als u de sleutel kwijt bent. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met de Stella klantenservice voor hulp en advies. Mocht het probleem dan nog niet opgelost zijn, dan zou u ook nog contact op kunnen nemen met een erkende Stella dealer. Probeer nooit de accu te verwijderen met geweld, dit kan schade aan de accu of de fiets veroorzaken. Het is erg belangrijk dat u via deze wijze handelt, aangezien de garantie van zowel uw accu als uw elektrische fiets mogelijk verloren kan gaan, wanneer de accu of de fiets schade oploopt doordat u het euvel zelf probeert te repareren. Wij zouden u dus altijd aanraden om niet zelf het Stella accu slot te breken, zonder dat u de Stella klantenservice geraadpleegd heeft om de Stella accu te verwijderen.

 

Stella accu resetten

Als trotse eigenaar van een Stella e-bike geniet u natuurlijk dagelijks van comfortabele fietsritten. De accu van uw Stella fiets speelt hierbij een cruciale rol, maar helaas kunnen er soms storingen optreden die uw fietsplezier kunnen verstoren. Bij zulke gevallen kan een eenvoudige reset de problemen met uw Stella fietsaccu soms oplossen. Als u bijvoorbeeld merkt dat de accu niet goed werkt, niet oplaadt, of vreemde meldingen weergeeft, kan een reset in sommige gevallen de oplossing zijn. Echter biedt het resetten van de accu helaas niet altijd een gepaste oplossing voor uw fietsaccu. Mocht uw Stella accu na het resetten nog steeds niet goed werken, dan zou u eens naar een persoonlijk passend advies van onze klantenservice kunnen vragen. Zij kunnen u in dat geval namelijk het beste verder helpen.

 

Hoe kan ik mijn Stella accu resetten?

De stappen die nodig zijn om een Stella fietsaccu te resetten zijn gedeeltelijk afhankelijk van het specifieke accu model van Stella, maar over het algemeen kunt u de stella accu’s alleen compleet resetten door de accu volledig leeg te fietsen. Wanneer u de accu dan weer oplaadt, dan zouden eerdere storingen mogelijk weer kunnen verdwijnen. Ook kan het in sommige gevallen al helpen om de accu enkele minuten los te koppelen van uw elektrische fiets om hem vervolgens weer opnieuw aan te sluiten. Een dergelijke oplossing kan vooral helpen wanneer de storing/het probleem gerelateerd is aan de communicatie tussen uw fietsaccu en uw elektrische fiets. Indien dat het geval is, dan is het belangrijk dat de contactpunten van de fiets en de accu ten alle tijden droog en schoon blijven. In het geval dat de accu een storing blijft geven, dan betekent dit mogelijk dat er een defect aan de accu is. Bij blijvende schade aan uw fietsaccu kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder door u van een passend advies te voorzien.  

 

Stella accu problemen en storingen

Wanneer uw Stella fietsaccu niet naar behoren functioneert kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Allereerst kan het zo zijn dat uw Stella accu door middel van ouderdom en slijtage langzamerhand over steeds minder capaciteit beschikt, waardoor u minder grote afstanden met uw Stella accu af kunt leggen. Helaas hoort het inherent bij een accu accu dat deze met verloop van tijd langzaam steeds minder goed zal presteren. Dat is dus niet in zijn geheel te voorkomen, maar wel af te remmen door op de juiste manier te laden en verschillende tips te volgen om de levensduur van uw fietsaccu te verlengen. Echter kan het ook zo zijn dat uw fietsaccu niet goed werkt door een technisch mankement, een softwarematige storing, of een defecte of inactieve communicatie met de fiets. De communicatie van enkele veelvoorkomende storingen staat hieronder weergegeven met meer informatie over wat ze betekenen:

  • Rood knipperend lampje op de oplader: Wanneer er op de acculader een rood lampje knippert, dan laadt de accu om wat voor reden dan ook niet goed op. In dit geval is het niet direct duidelijk of het probleem in de accu of in de acculader voorkomt. Wellicht kunt u indien mogelijk dan eens de Stella accu opladen met een andere oplader om te achterhalen of het probleem in de accu of de lader zit.
  • Groen lampje op de oplader terwijl accu leeg is: Onder normale omstandigheden zou een groen lampje op de oplader betekenen dat uw accu volledig opgeladen is. Wanneer dit niet het geval is, maar de acculader toch een groen lampje vertoont, dan kan het zijn dat er een intern probleem in de accu bestaat, zoals bijvoorbeeld een defect aan het accu-management-systeem (BMS). Het BMS zorgt ervoor dat alle cellen efficiënt samenwerken, maar ook kan de BMS ervoor zorgen dat het oplaadproces stopt wanneer de BMS meet dat de accucellen volledig opgeladen zijn.
  • Ondersteuning en verlichting knipperen/vallen uit tijdens het fietsen: Wanneer uw fietsaccu niet correct in uw elektrische fiets geplaatst is, of wanneer er om wat voor reden dan ook ruimte is voor de accu om te trillen of schuiven tijdens het fietsen, dan kan het zo zijn dat de accu met regelmaat kort contact verliest met de fiets waardoor de ondersteuning en verlichting van de fiets uitvallen. Ook kan dit euvel in sommige gevallen voorkomen wanneer er erg veel vuil op de contactpunten van de fiets en/of de accu zit waardoor het contact verstoord wordt.
  • Ondersteuning en/of de communicatie tussen de fiets en de accu werkt in zijn geheel niet: In sommige gevallen kan het zo zijn dat de ondersteuning, de verlichting, en/of de communicatie tussen de fiets en de accu in zijn geheel niet werkt. Dit kan verschillende mogelijke oorzaken hebben. De oplossing voor dit probleem kan soms zo simpel zijn als het resetten van de accu, of het droog en stofvrij houden van de contactpunten van de fiets en de accu. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat de accu niet goed contact maakt met uw fiets. U kunt de contactpunten dan met een droge doek schoonmaken, maar het is belangrijk dat u de contactpunten niet nat maakt bij het schoonmaken om mogelijke kortsluiting te voorkomen. Ook kan bijvoorbeeld het laten vallen van de accu mogelijk interne schade aan de accu aanrichten, waardoor de accu niet langer goed functioneert. Tot slot zou een andere mogelijke oorzaak van dit probleem ook waterschade kunnen zijn.

 

Stella accu vervangen/reviseren:

Wanneer u denkt dat uw Stella fietsaccu een blijvend defect opgelopen heeft waardoor de accu niet langer goed functioneert, dan zou u kunnen overwegen om uw Stella accu te vervangen of te laten reviseren. Over het algemeen zal het iets goedkoper zijn om uw oude Stella accu te laten reviseren dan om de accu te laten vervangen. Aan de andere kant is het risico wel dat de kans op brandgevaar na revisie van een fietsaccu hoger is, zeker wanneer de partij die de revisie uitvoert niet voldoende gekwalificeerd is om de Stella accurevisie uit te voeren. Ook behalen gereviseerde accu’s meestal niet dezelfde levensduur als een nieuwe vervangende accu. Wanneer u alles in overweging neemt is het daarom voor de meeste mensen in de praktijk gunstiger/voordeliger om een fietsaccu te vervangen dan om deze te reviseren. Voor meer informatie over de verschillen tussen het vervangen van uw fietsaccu en het reviseren van uw fietsaccu zou u eens deze blog post kunnen bekijken.

 

Mijn Stella accu is defect, maar valt mijn Stella accu nog binnen de garantie?

Sommige storingen kunnen niet verholpen worden met het resetten van de accu of het schoonhouden van de contactpunten van uw fiets en/of accu. In dergelijke gevallen is er vaak sprake van interne schade waardoor bepaalde onderdelen van een fietsaccu niet meer naar behoren functioneren. Het is dan belangrijk om te kijken waar u uw Stella accu aangeschaft heeft. Bij e-bikeaccu.nl ontvangt u bij aanschaf van een fietsaccu altijd 2 jaar garantie, maar dit kan afwijken afhankelijk van de plek waar u uw Stella accu heeft aangeschaft. Daarnaast is het vaak zo dat waterschade niet binnen de garantie valt en dat de garantie van uw fietsaccu vervalt wanneer u de accu openmaakt en/of u de accu zelf probeert te repareren. Wij zouden u dan ook altijd aanraden om tijdig contact op te nemen met het verkooppunt waar u uw accu aangeschaft heeft. Tenslotte is het zeer belangrijk dat u ten alle tijden niet zelf probeert de accu te repareren, aangezien de garantie dan vaak vervalt.

 

Wat kost het repareren of vervangen van een Stella accu?

Als je Stella fietsaccu defect is of niet meer goed functioneert, vraag je je misschien af wat de kosten zijn om een Stella accu te vervangen. Hierbij geldt dat de kosten die u maakt om uw defecte Stella accu te vervangen vooral afhankelijk zijn van het specifieke model accu waarover u beschikt. Ook kunt u er nog voor kiezen om uw defecte accu te vervangen met een ‘compatibele’ accu. Dit betreft een vervangende accu van een onbekende fabrikant, die vaak dezelfde of zelfs een grotere capaciteit kan leveren dan de originele accu voor hetzelfde of minder geld. Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat het vaak tussen de 250 en de 450 euro kost om een defecte Stella accu te vervangen met een compatibele accu. Zo kost de compatibele stella accu type 2 36v 14.5ah bijvoorbeeld 299 euro.

 

Conclusie

Als u te maken heeft met een storing of mankement aan uw Stella e-bike accu, dan zou u eens naar deze verschillende storingen kunnen kijken om te achterhalen wat er fout gaat met uw accu. Hopelijk kan deze blogpost u dan net het inzicht en de begeleiding bieden die u nodig heeft om zo snel mogelijk weer van uw Stella accu te kunnen genieten. Daarnaast zouden we graag nogmaals benadrukken dat het cruciaal is om bij interne defecten aan de accu tijdig contact op te nemen met het verkooppunt waar u uw Stella accu gekocht heeft en vooral niet zelf te proberen om uw Stella accu te repareren. Het zou namelijk zonde zijn als de garantie van uw fietsaccu verloren gaat. Wanneer u nog vragen heeft over deze blog post of over uw Stella accu dan horen we het graag! Van het veilig verwijderen van de accu tot het resetten of vervangen van de accu, met de juiste kennis en ondersteuning kunt u snel weer genieten van zorgeloze en comfortabele ritten op uw Stella e-bike.

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart