Help uw fietsaccu de winter door!

Help uw fietsaccu de winter door!

- De fietsaccu van uw e-bike is gevoelig voor kou. Waar ons lichaam harder moet werken wanneer de kou ons lichaam bekruipt, gebeurt de fietsaccu hetzelfde: Als het koud is, kost het meer energie om de fietsaccu met dezelfde snelheid voort te bewegen dan wanneer het warm is. Dit kan ervoor zorgen dat de actieradius van uw fietsaccu met lage temperaturen kleiner is dan normaliter. Om de levensduur van uw fietsaccu in stand te houden, is het dan ook belangrijk om uw fietsaccu goed te verzorgen in deze periode.  

 

Fietsaccu bewaren in de winter

Te beginnen met het opbergen van uw fietsaccu. Het maakt niet uit of u uw stalen ros nog dagelijks uit de garage neemt, of dat u hem met deze weersomstandigheden liever laat staan. In beide gevallen is het zaak om de handleiding -zoals bijgevoegd aan uw aankoop- grondig te lezen en zorgvuldig met uw fietsaccu om te gaan. Een fietsaccu gedijt zoals gezegd minder goed in koude temperaturen en dient zoveel mogelijk vorstvrij bewaard te worden. Een droge, geventileerde ruimte op kamertemperatuur is hiervoor het meest geschikt. Stalt u uw e-bike buiten of in de schuur, haal dan de fietsaccu uit uw fiets en bewaar deze binnen. Controleer regelmatig of de lading nog halfvol is en laadt zonodig bij. 

 

Accu elektrische fiets in de winter 

Om algemene (temperatuur)schade aan uw fietsaccu te voorkomen kunt u ook een beschermhoes aanschaffen. Er zijn twee verschillende soorten accu hoezen: een die de accu beschermt tijdens het fietsen, en een waar u de accu in bewaard wanneer deze niet aan uw fiets is gekoppeld. Bekijk hier het e-bikeaccu.nl beschermhoezen assortiment.

 

Tips voor een gezonde fietsaccu in koude dagen

Om uw fietsaccu in topconditie te houden, hebben wij enkele handige tips voor u op een rijtje gezet:

 1. Controleer altijd de handleiding voor het bewaaradvies van uw fiets accu. Deze wordt u bij aankoop toegestuurd.
 2. Laad de fietsaccu niet onbeheerd op.
 3. Zorg dat de fietsaccu ’s winters op kamertemperatuur is. Ook tijdens het laden is het belangrijk dat de accu en lader zich in een ruimte bevinden waar het niet te koud is. Laadt uw accu dan in de winter ook nooit buiten op. 
 4. Laat de fiets accu nooit leeg in de fiets zitten, want er kan diepontlading ontstaan.
 5. Zet uw fiets bij voorkeur binnen, desnoods in een garage of schuur. Laat uw e-bike nooit buiten staan. Kan uw e-bike niet naar binnen maar heeft u wel een afneembare accu? Neem de accu dan mee naar binnen. 
 6. Een fietsaccu dient met regelmaat te worden ontladen en weer opgeladen om gezond te blijven. Wanneer u uw fiets niet gebruikt, laad uw fietsaccu dan minimaal één keer per maand op. Denk eraan dat de fiets accu door zelfontlading langzaam leegloopt.
 7. Leg uw accu na een fietstocht in de kou eerst een half uurtje binnen zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Zodra de accu is opgewarmd kan deze in de lader.

 

Ga voorbereid op pad

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Wees goed op uw hoede wanneer u en uw fiets er onder deze weersomstandigheden op uit trekken. Het winterse weer is prachtig, maar kan verraderlijk zijn. Ga altijd goed voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit eenmaal in een klein hoekje! Volg daarom de volgende stappen om de winter goed door te komen: 

 1. Controleer regelmatig uw bandenprofiel. Vooral op de dagen dat het vriest! Een goed bandenprofiel geeft stabiele grip op een gladde weg. Te harde banden kan er voor zorgen dat  sneller uitglijdt, dus pomp ze niet te hard op. U kunt er ook voor kiezen om fietswinterbanden aan te schaffen. Deze kun u bij bijna iedere fietsenwinkel vinden, en zij zullen u ook helpen de juiste maat voor uw e-bike te vinden.
 2. Check uw remmen en verlichting voor u weg fietst. Het is van groot belang dat u snel kunt stoppen en goed te zien bent op donkere winterdagen.
 3. Zorg ervoor dat de stand van uw zadel comfortabel is om makkelijk met uw voeten bij de grond te kunnen wanneer de situatie daarom vraagt. 

 

Ook gedurende andere seizoenen is is het belangrijk om uw fietsaccu goed te onderhouden. Daarom hebben we een aantal tips op een rij gezet om de levensduur van uw accu te verbeteren

 

Het gehele team van e-bikeaccu.nl wenst u nog vele veilige fietskilometers toe! 

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice!

Lees ook:
 1. Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Bescherm uw fietsaccu tegen de hitte!

  Lees meer
 2. Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Hoe verleng ik de levensduur van mijn fietsaccu?

  Lees meer
 3. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer