Hoe duurzaam is een e-bike en wat zijn de voordelen om met een e-bike te fietsen?

Hoe duurzaam is een e-bike en wat zijn de voordelen om met een e-bike te fietsen?

Overweegt u om een elektrische fiets te kopen? Die keuze is begrijpelijk omdat de e-bike steeds populairder wordt. Wij adviseren u daarom graag over de duurzaamheid van uw e-bike en nog meer voordelen van een elektrische fiets.

 

Duurzaamheid e-bike

Tijdens het fietsen op uw elektrische fiets stoot u geen CO2 uit. Dat is natuurlijk super goed voor het milieu. De gemiddelde benzineauto stoot namelijk dertig keer meer CO2 dan uw elektrische fiets. De duurzame e bike verbruikt natuurlijk wel stroom bij het opladen van uw fietsaccu. Dat is zo weinig dat het duurzaam technisch niets uitmaakt en al helemaal niet als u ook nog zonnepanelen heeft. Zelfs wanneer u de e-bike vergelijkt met andere elektrische voertuigen is de elektrische fiets duurzamer. In de afbeelding hieronder ziet u een elektrische auto in vergelijking tot een elektrische fiets op basis van 10 afgelegde kilometers. Er wordt hier gekeken naar reistijd, verbrande calorieën, kosten en de uitstoot.

Voordelen elektrische fiets

Er zijn nog veel meer voordelen van een elektrische fiets dan alleen duurzaamheid. Wij hebben de beste voor u uitgezocht en hieronder neergezet:

1. Prijsbewust

Een e-bike is qua aanschaf wel duurder dan een normale fiets, maar er zijn tegenwoordig steeds meer modellen in verschillende prijsklassen beschikbaar. Verder is de elektrische fiets op verschillende vlakken veel voordeliger dan andere vervoersmiddelen. Een paar voordelen zijn:

 • U kunt uw fiets overal parkeren zonder parkeergeld te hoeven betalen
 • Het onderhoud van uw fiets kost niet veel
 • U hoeft geen wegenbelasting te betalen
 • De verbruikskosten zijn laag en al helemaal wanneer u ze vergelijkt met bijvoorbeeld brandstofkosten   

2. Praktisch

De elektrische fiets is niet alleen prijsbewust, maar ook nog zeer praktisch. Dat maakt de e-bike ook zo populair. Een van de belangrijkste praktische voordelen van de e-bike zijn:

 • Dankzij de elektrische ondersteuning van uw e-bike maakt dat het zeer comfortabel. U heeft namelijk geen last van tegenwind en dus hoeft u minder inspanning te leveren. Verder is het zeer fijn als u een heuvel op fietst want het kost minder moeite om die heuvel op te komen. Door de ondersteuning komt u niet meer bezweet aan op uw eindbestemming
 • U kunt ook langere afstanden fietsen zonder veel inspanning te moeten leveren.
 • U kunt ook nog uw fiets meenemen in het openbaar vervoer. Om uw fietsaccu zo goed mogelijk te beschermen tijdens het reizen kunt u een accutas aanschaffen. Bekijk hier ons assortiment!
 • U heeft geen last meer van lange files.

3. Een goede dagelijkse beweging

Met een trapondersteuning denken mensen vaak dat u op een e-bike helemaal geen calorieën verbrand. Dit is absoluut niet waar! Wanneer u een uurtje fiets op de elektrische fiets verbrand u natuurlijk minder calorieën dan wanneer u dat uurtje op de op de normale fiets fietst. Omdat de elektrische fiets zo comfortabel is kiezen mensen met een e-bike twee tot drie keer vaker om met de fiets te gaan dan met de auto of het OV. De dagelijkse beweging ligt bij de e bikers dan ook hoger. Verder is het ook goed voor mensen die minder mobiel zijn. De elektrische fiets geeft vaak de doorslag dat ze toch nog zelfstandig kunnen fietsen. Dat is natuurlijk ook weer goed voor de dagelijkse beweging. Heeft u nog meer vragen? Dan kunt u die altijd stellen aan onze mensen van de klantenservice. Ze helpen u graag! 

Lees ook:
 1. Fietsaccu reviseren: moet ik dat wel doen?

  Fietsaccu reviseren: moet ik dat wel doen?

  Lees meer
 2. Woon-werkverkeer op de e-bike

  Woon-werkverkeer op de e-bike

  Lees meer
 3. 7 voordelen van de e-bike

  7 voordelen van de e-bike

  Lees meer