Kan een elektrische fiets tegen regen?

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Nederland is een fietsland, maar helaas ook een land met een regenachtig klimaat. Het komt geregeld voor dat u door een regenbui ergens naartoe moet fietsen. Maar kan uw e-bike hier eigenlijk wel tegen? En wat zijn dingen waar u rekening mee moet houden? Waterschade valt in veel gevallen buiten de garantie vanuit de fabrikant of het verkooppunt. Des te meer reden om uzelf goed te informeren over hoe u waterschade kunt voorkomen. 

Wij vinden het belangrijk dat u het maximale uit uw e-bike accu haalt. Daarom helpen wij u graag en willen we u in elk geval helpen om waterschade bij uw e-bike accu te voorkomen. In deze blog geven wij u alle informatie en tips die u nodig heeft over uw e-bike in combinatie met vocht. Wat zijn de watergevoelige onderdelen op uw e-bike?

Accu: Als er water in de accu van uw elektrische fiets komt, kan deze kortsluiten. De batterij loopt dan heel snel leeg en kan permanent beschadigd raken. Er moet dan wel eerst water in de kunstofbehuizing komen die spatwaterdicht is. De contactpunten (waar de accu aangesloten zit aan de fiets) vereisen wel wat aandacht. Als die veel in contact komen met water kan daar corosie optreden.

Motor: De motor is het tweede gevoelige onderdeel. Naast dat hij beschadigd kan raken doordat er vocht bij de elektronica komt, kan er door regenwater ook mechanische slijtage optreden. Afhankelijk van het type motor is deze ook spatwaterdicht gemaakt.

Display: Het derde gevoelige onderdeel is het display. Met name displays die losgekoppeld kunnen worden kunnen door heftige regen vochtig worden en kapot gaan

 

Spatwaterdicht 

Frabrikanten zijn tegenwoordig verplicht om ervoor te zorgen dat een accu spatwaterdicht wordt geproduceert. E-bike accu's zijn spatwaterdicht, maar dus niet volledig waterdicht. Wat betekent dit?

Spatwaterdicht betekent letterlijk dat er geen water van buiten het aparaat (in dit geval de fietsaccu, display of motor) in kan als dit water er op valt. De fabrikant gebruikt bijvoorbeeld rubberen strips en kit om naden en kieren gesloten te houden voor water. Dit houdt in dat tijdens het fietsen in de regen uw accu bestendig is tegen het vocht. Maar wanneer een e-bike met de accu een langere tijd stilstaat in de regen of op een vochtige plek staat, kan er waterschade onstaan. U kunt dus wel in een bui fietsen met uw e-bike, maar wanneer de e-bike stilstaat is het verstandig om de e-bike op een droge plek te stallen.

Een andere mogelijkheid is de accu verwijderen van uw e-bike. Hierbij moet u bij het plaatsen van de accu op de fiets wel goed letten op de contactpunten. Als deze nog nat zijn, moet u deze eerst drogen. 

 

Roest

Niet alleen de accu, motor en display zijn gevoelig voor vocht. Ook voor uw fiets zelf is vocht niet goed. Net als bij een normale fiets zorgt water in combinatie met lucht ervoor dat bijvoorbeeld het frame, de spaken, tandwielen en ketting kunnen gaan roesten. Regenwater spoelt ook de smeerolie weg, waardoor draaiende en verende componenten stroever bewegen en sneller slijten. Het is daarom voor zowel de elektrische componenten als de e-bike zelf beter om de fiets op een droge plek te stallen.

Een e-bike accu is in veel gevallen vanuit zowel de fabrikant als vanuit het verkoopppunt niet verzekerd tegen waterschade. Natuurlijk zijn er dingen die u kunt doen om de kans op waterschade te verkleinen of te voorkomen. Om u zo goed mogelijk te adviseren hebben wij alle tips voor u op een rijtje gezet. 

 

Waterschade voorkomen 

Natuurlijk zijn er dingen die u kunt doen om de kans op waterschade te verkleinen. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zo kunt u het maximale uit uw e-bike en accu halen.

 1. Vermijd regen: Nederland is een regenachtig land en een bui komt helaas regelmatig voor, dus regen volledig vermijden wordt lastig. Zoals al eerder benoemd is een e-bike accu spatwaterdicht. Dus als u fietst tijdens een buitje is dat geen probleem. Maar bij een flinke bui adviseren wij u om te schuilen zodat er geen vocht in uw accu, motor of display kan komen.
 2. Stallen e-bike: Stal uw fiets ten allen tijden overdekt. Dit is niet alleen goed voor de accu, maar ook voor uw e-bike zelf. Is er geen mogelijkheid om de fiets overdekt te stallen? Haal dan de accu en/of display van uw fiets en plaats deze idealiter in een beschermhoes. Voor dit motor is dit wat lastiger. Er zijn echter wel speciale hoezen voor zowel accu's, displays en motors
 3. Opslag accu: Ook is het belangrijk om uw accu goed op te bergen. Wanneer u uw fiets stalt, adviseren wij om uw accu van de fiets af te halen en te bewaren in een accutas. Bewaar de accu idealiter op kamertemepartuur op een droge, donkere plek. 
 4. Aansluiting controleren: Wanneer uw fiets in de regenbui heeft gestaan en u uw accu opnieuw op de fiets wil bevestigen, controleer dan altijd de contactpunten op de fiets waar u de accu bevestigd. Check of deze droog zijn en zo niet, droog deze punten dan af. Zo voorkomt u dat er via de contactpunten water in de accu komt. 
 5. Schoonmaken e-bike: Reinig uw e-bike niet met een hogedruk spuit of tuinslang, maar eerder met een vochtige doek. Droog de contactpunten van uw accu en display altijd voordat u de elektrische componenten weer terugplaatst. 
 6. Niet direct opladen: Wanneer uw accu in contact is geweest met water, is het verstandig om de accu eerst een paar uur te laten drogen voordat u deze oplaad.  
 7. Vervoeren e-bike: Gaat u op pad en neemt u uw e-bike achterop de auto mee? Haal dan altijd uw accu en display van de fiets. Mocht het dan tijdens uw autorit regenen, dan voorkomt u in ieder geval waterschade aan de elektrische componenten van uw fiets. 

Helaas is volledig voorkomen van waterschade een lastige kwestie, maar door de bovenstaande tips te volgen wordt de kans wel veel kleiner. Mocht u meer vragen hebben of advies willen, dan kunt u altijd terecht bij onze klantenservice. 

Lees ook:
 1. Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Lees meer
 2. Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

  Lees meer
 3. Help uw fietsaccu de winter door!

  Help uw fietsaccu de winter door!

  Lees meer
Gerelateerde producten