magnaicons/hamburger

Menu

Verlanglijst

Mag een elektrische fiets buiten staan?

Mag een elektrische fiets buiten staan?
Nieuws

15 min leestijd Door Niels

Geplaatst op 16 November 2021 Geplaatst op 16 Nov 2021

 

Vooral in ons kikkerlandje komt het regelmatig voor dat we tijdens het fietsen door een hevige regenbui worden getroffen en onze elektrische fiets daardoor in de regen belandt. Bij dergelijk regenachtig weer vragen veel mensen zich dan af of e-bikes bestand zijn tegen blootstelling aan water. Kan ik een elektrische fiets buiten laten staan? Dat en meer leggen we hier uit, daarnaast kun je ook nog de naastgelegen video over watersachde bekijken.

Kan een elektrische fiets tegen regen? 

Gelukkig kunnen alle elektrische fietsen tot op zekere hoogte tegen water en is fietsen in de regen normaliter geen probleem. Ook elektronische e-bike onderdelen zoals displays en fietsaccu’s moeten prima tegen wat regendruppels kunnen.

Het is namelijk zo dat e-bike fabrikanten binnen de Europese Unie verplicht zijn om hun e-bike waterbestendig te maken. De ‘’En 15194’’ is een Europese norm geschreven voor elektrische fietsen, waarin verschillende vereisten worden gesteld aan e-bike fabrikanten omtrent de veiligheid van hun elektrische fiets. Echter zijn er in deze norm niet direct specifieke gradaties aan waterbestendigheid vermeld waaraan e-bike fabrikanten minimaal dienen te voldoen. 

Ondanks dat de En 15194 vereist dat e-bike fabrikanten hun e-bikes zo maken dat ze tegen water kunnen, is het onduidelijk in welke mate e-bikes minimaal bestand dienen te zijn tegen water. Onder andere door deze onscherpe regelgeving kunnen er in sommige situaties dan ook problemen ontstaan als het buitengewoon hard begint te regenen. Wanneer een elektrische fiets regen of zelfs sneeuw moet trotseren voor een lange tijd komt het dan ook weleens voor dat een fietsaccu waterschade oploopt. 

Veel e-bike fabrikanten verklaren daarom dat het ondanks de waterbestendigheid van hun e-bike toch beter is om een droge plek op te zoeken voor de elektrische fiets. Waterdruppels met een hoge druk erachter kunnen in de ergste gevallen namelijk op plekken komen waar u het liever niet heeft, en zo eventueel waterschade creëren. Meer informatie over de waterbestendigheid van e-bike accu’s vindt u in onze blog over IP-codes en waterdichtheid van e-bike accu’s.

 

Waterschade voorkomen 

Natuurlijk zijn er dingen die u kunt doen om de kans op waterschade te verkleinen. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zo kunt u het maximale uit uw e-bike en accu halen.

  1. Vermijd regen: Nederland is een regenachtig land en een bui komt helaas regelmatig voor, dus regen volledig vermijden wordt lastig. Zoals al eerder benoemd is een e-bike accu spatwaterdicht. Dus als u fietst tijdens een buitje is dat geen probleem. Maar bij een flinke bui adviseren wij u om te schuilen zodat er geen vocht in uw accu, motor of display kan komen.
  2. Stallen e-bike: Stal uw fiets ten allen tijden overdekt. Dit is niet alleen goed voor de accu, maar ook voor uw e-bike zelf. Is er geen mogelijkheid om de fiets overdekt te stallen? Haal dan de accu en/of display van uw fiets en plaats deze idealiter in een beschermhoes. Voor dit motor is dit wat lastiger. Er zijn echter wel speciale hoezen voor zowel accu's, displays en motors
  3. Opslag accu: Ook is het belangrijk om uw accu goed op te bergen. Wanneer u uw fiets stalt, adviseren wij om uw accu van de fiets af te halen en te bewaren in een accutas. Bewaar de accu idealiter op kamertemepartuur op een droge, donkere plek. 
  4. Aansluiting controleren: Wanneer uw fiets in de regenbui heeft gestaan en u uw accu opnieuw op de fiets wil bevestigen, controleer dan altijd de contactpunten op de fiets waar u de accu bevestigd. Check of deze droog zijn en zo niet, droog deze punten dan af. Zo voorkomt u dat er via de contactpunten water in de accu komt. 
  5. Schoonmaken e-bike: Reinig uw e-bike niet met een hogedruk spuit of tuinslang, maar eerder met een vochtige doek. Droog de contactpunten van uw accu en display altijd voordat u de elektrische componenten weer terugplaatst. 
  6. Niet direct opladen: Wanneer uw accu in contact is geweest met water, is het verstandig om de accu eerst een paar uur te laten drogen voordat u deze oplaad.  
  7. Vervoeren e-bike: Gaat u op pad en neemt u uw e-bike achterop de auto mee? Haal dan altijd uw accu en display van de fiets. Mocht het dan tijdens uw autorit regenen, dan voorkomt u in ieder geval waterschade aan de elektrische componenten van uw fiets. 

Elektrische fiets wassen 

De meeste e-bike accu’s hebben dus de IPX4-classificatie. U hoeft met een dergelijke classificatie niet bang te zijn dat uw fietsaccu zomaar waterschade oploopt wanneer u door de regen fietst met uw e-bike. Echter is het wel belangrijk dat u er rekening mee houdt dat waterschade in enkele gevallen kan ontstaan door uw elektrische fiets altijd buiten te stallen of door uw elektrische fiets verkeerd te wassen.

Het besproeien van een elektrische fiets met een tuinslang is vaak niet verstandig. In principe zou een fietsaccu met een hogere IPX5-classificatie niet direct waterschade op moeten lopen als u uw elektrische fiets met de tuinslang besproeit. Echter zouden wij u mede vanwege de hoge druk toch afraden uw e-bike schoon te maken met een tuinslang. Het gebruik van een hogedrukspuit is in alle gevallen niet aan te raden voor het wassen van een elektrische fiets. De beste manier om uw elektrische fiets mooi te houden is om de fiets met een natte doek en een sopje op te poetsen. Daarna kunt u uw e-bike het beste droog maken met een oude hand- of theedoek. Zo voorkomt u niet alleen dat er ’s winters onderdelen gaan bevriezen, of dat uw elektrische fiets gaat roesten, maar ook dat uw fietsaccu waterschade oploopt.

 

Elektrische fiets buiten laten staan 

Zoals eerder vermeld zijn elektrische fietsen over het algemeen waterdicht, en hoeft u niet bang te zijn dat er waterschade ontstaat wanneer u door de regen fietst. Uw elektrische fiets buiten laten staan is daarentegen een minder goed idee. Het buiten stallen van een elektrische fiets kan leiden tot waterschade, vooral bij langdurige blootstelling aan regen en vocht. Deze blootstelling kan niet alleen leiden tot roest op het frame en andere onderdelen van de fiets, maar ook schade veroorzaken aan de elektrische componenten en de accu van de fiets. Een elektrische fiets buiten stallen zonder enige bescherming tegen vocht of extreme temperaturen kan dan ook snel leiden tot schade aan uw elektrische fiets.

Er wordt ons ook weleens gevraagd of een elektrische fiets zonder accu in regen- en/of sneeuwachtig weer buiten gestald kan worden. Wij zouden u echter aanraden om dit niet te doen. De contactpunten waarmee een fietsaccu op de elektrische fiets wordt aangesloten liggen dan namelijk bloot aan de omgeving, waardoor roest of waterschade direct aan uw elektrische fiets alsnog voor zou kunnen komen.

 

Vocht in display elektrische fiets

Naast de fietsaccu is het display (ook wel de ‘’fietscomputer’’) van een elektrische fiets een ander onderdeel dat erg gevoelig is voor waterschade. Wanneer er eenmaal vocht in het display van een elektrische fiets zit, kan dit voor een storing in het display zorgen. In enkele gevallen heeft het display dan nog geen permanente schade opgelopen. Het kan namelijk voorkomen dat de storing dan simpelweg te verhelpen is door het display eens te resetten. Afhankelijk van het type display dat u bezit, zou u eens op Google kunnen zoeken naar hoe u uw display kunt resetten. 

Echter is het helaas vaker zo dat een display na het oplopen van waterschade wel permanent defect is geraakt. Sommige displays van elektrische fietsen zijn natuurlijk gevoeliger dan anderen en het kan dus ook best voorkomen dat uw display juist heel goed tegen regen kan. Het is alleen wel heel vervelend als uw display defect is, aangezien een elektrische fiets doorgaans niet werkt zonder er een display aan te koppelen. Wij zouden u dan ook aanraden om eventuele waterschade te voorkomen door uw elektrische fiets niet buiten te stallen zonder enige bescherming.

 

Afdak voor fietsen

Een manier om deze problemen te voorkomen, is door uw elektrische fiets te stallen onder een fietsen afdak, overkapping of tuinhuis. Een fietsen afdak of overkapping biedt bescherming tegen regen en vocht, terwijl een tuinhuis voor fietsen ook nog eens beschermt tegen wind en sneeuw. Naast het beschermen van uw fiets tegen waterschade, heeft het onderbrengen van uw fiets onder een afdak, overkapping of tuinhuis voor fietsen ook andere voordelen. Zo blijft uw fiets schoner en wordt deze minder snel blootgesteld aan zonlicht en hitte. Dit kan vervolgens de levensduur van uw fiets en accu verlengen. 

Kortom, het buiten stallen van een elektrische fiets kan leiden tot waterschade of schade veroorzaakt door extreme temperaturen, maar door het onderbrengen van uw fiets onder een fietsen afdak, overkapping of tuinhuis voor fietsen, kunt u deze schade voorkomen. Het kan de levensduur van uw fiets en accu verlengen en zorgt ervoor dat u altijd klaar bent voor een soepele en veilige fietservaring.

 

Fiets beschermen tegen roest

Net als bij een normale fiets heeft u liever niet dat er roest op de verschillende fietsonderdelen ontstaat. Daarom raden wij u aan om uw elektrische fiets altijd onder een afdak, of in een schuur of fietsenstalling te plaatsen. Is er geen mogelijkheid om uw elektrische fiets overdekt of binnen te stallen? Dan kunt u altijd nog een fiets hoes aanschaffen. Dit biedt ook enige bescherming tegen regen en vocht. Echter biedt het geen volledige bescherming zoals een fietsen afdak of overkapping. Ook zijn er speciale beschermhoezen voor de fiets accu. Accu beschermhoezen kunnen eventuele schade aan uw fietsaccu voorkomen.   

Daarnaast kunt u ook uw fiets beschermen tegen waterschade en roest door uw fiets voorzichtiger te wassen. U kunt bijvoorbeeld uw fiets schoonmaken zonder tuinslang door de fiets simpelweg met een vochtige doek en een sopje op te poetsen. Zo blijven er minder overtollige waterdruppels hangen die de roestvorming versnellen. 

Is uw e-bike tijdens het fietsen heel erg nat geworden? Dan is het belangrijk om deze even droog te maken voordat u deze een langere periode laat staan. Vooral contactpunten zoals een e-bike display, oplaadpunt of accu contactpunten moeten goed gedroogd zijn voordat deze weer worden gebruikt.

 

Pas op voor uw fietsaccu!  

De fietsaccu is het meest kwetsbare onderdeel van de elektrische fiets, en kan niet goed tegen extreme temperaturen. Heeft u een uit-/afneembare fietsaccu? Dan raden we u zeker aan om uw fietsaccu niet op uw elektrische fiets te laten zitten wanneer u uw e-bike buiten laat staan. Zeker in de winter of zomer is het niet goed wanneer uw fietsaccu te lang aan extreme kou of hitte wordt blootgesteld. Daarnaast is het belangrijk om de contactpunten van de e-bike tegen regen en sneeuw te beschermen.

Ook tijdens hevige wind of een storm is het van uiterste belang om uw elektrische fiets binnen te stallen. Het kan namelijk gebeuren dat de fiets omvalt en er schade aan de accu ontstaat. Een fietsaccu kan normaliter wel tegen een stootje, maar een harde klap kan toch nare gevolgen hebben op de levensduur van uw e-bike accu.

Meer tips over hoe u uw fietsaccu de winter door helpt? Lees ze hier! 

 

Veiligheid buiten 

Los van het weer staat uw fiets ook altijd veiliger in een gesloten ruimte. Als u een elektrische fiets heeft en u deze buiten laat staan, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Elektrische fietsen zijn namelijk een gewild doelwit voor dieven vanwege hun hoge waarde en populariteit. Zet uw elektrische fiets dan ook vooral ’s nachts binnen om diefstal te voorkomen! 

Ten eerste is het belangrijk om uw fiets altijd op slot te zetten met een goed fietsslot. Gebruik een stevig slot en zet uw fiets vast aan een object, zoals een fietsenrek of lantaarnpaal. Zorg er ook voor dat het slot niet gemakkelijk toegankelijk is voor dieven. Daarnaast kunt u overwegen om uw fiets te voorzien van een GPS-tracker of anti-diefstalsysteem. Dit kan helpen bij het opsporen van uw fiets als deze gestolen is. Als u uw fiets voor langere tijd buiten laat staan, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, dan is het ook een goed idee om deze te voorzien van een hoes om de fiets te verbergen. Dit kan potentiële dieven al iets ontmoedigen en het maakt uw fiets minder aantrekkelijk als doelwit. Bovendien kan het slim zijn om uw fiets goed te verzekeren tegen diefstal. Controleer hierbij of uw fietsverzekering voldoende dekking biedt en zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en bewijsstukken hebt om aanspraak te maken op uw verzekering in het geval dat uw fiets daadwerkelijk gestolen wordt.

Kortom, als u uw elektrische fiets buiten laat staan, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Zorg ervoor dat u uw fiets altijd op slot zet, voorzie uw fiets van een GPS-tracker of anti-diefstalsysteem, gebruik een hoes om de fiets te verbergen en controleer of uw fietsverzekering voldoende dekking biedt. Zo kunt u met een gerust hart genieten van uw elektrische fiets zonder u zorgen te maken over diefstal.

Waterdichtheid e-bike accu’s: IP-codes

Wat vooral opvalt, is dat veel e-bike fabrikanten het woord ‘waterdicht’ vermijden. De term waterdicht zou volgens de internationale standaard IP (International Protection) betekenen dat een object onder water bruikbaar blijft onder opgegeven omstandigheden. De meeste fabrikanten kiezen er daarom voor om op een minder specifieke manier te verklaren dat hun e-bikes goed tegen water kunnen. Op deze manier worden er minder garanties verstrekt door de fabrikanten en beschermen zij zichzelf tegen het verspreiden van onjuiste informatie. Echter zijn er wel enkele fietsaccu’s waaraan een IP-code is toegewezen. Hierover volgt later meer.

De IP-code geeft aan in welke mate een apparaat is beschermd tegen indringing van water en stof. Deze code bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede cijfer de mate van bescherming tegen water aangeeft.

De waterbestendigheid van een e-bike-accu wordt dus aangeduid met het tweede cijfer van de IP-code. Dit cijfer kan variëren van 0 tot 9 en geeft aan in welke mate de accu bestand is tegen water. Een accu met een IPX0-classificatie biedt bijvoorbeeld geen bescherming tegen water, terwijl een accu met een IPX9-classificatie beschermd is tegen onderdompeling in water, hevige regenval en hoge druk waterstralen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende IP-classificaties en wat deze betekenen voor de waterbestendigheid van een e-bike-accu:

 

Beschermingsgraad tegen vocht uitgedrukt in IP-codes

 

Het is belangrijk om te weten welke IP-classificatie uw accu heeft, zodat u deze op de juiste manier kunt beschermen tegen water. Als u een accu met een lage IP-classificatie heeft, is het zeker aan te raden om uw elektrische fiets accu niet zomaar buiten op te bergen. Het is dan vaak beter om uw fietsaccu in een waterdichte tas of hoes op te bergen. Probeer uw fietsaccu dan vooral niet bloot te stellen aan hevige regenval of krachtige waterstralen. Over het algemeen geldt de regel dat e-bike accu’s een IPX4-classificatie hebben, wat betekent dat de accu beschermd is tegen opspattend water vanuit elke richting. Met enige regelmaat komt het ook weleens voor dat fietsaccu’s een IPX5-classificatie behalen. Dit betekent dat de accu beschermd is tegen waterstralen vanuit elke richting.

Wat zijn de watergevoelige onderdelen op uw e-bike?

Accu: Als er water in de accu van uw elektrische fiets komt, kan deze kortsluiten. De batterij loopt dan heel snel leeg en kan permanent beschadigd raken. Er moet dan wel eerst water in de kunstofbehuizing komen die spatwaterdicht is. De contactpunten (waar de accu aangesloten zit aan de fiets) vereisen wel wat aandacht. Als die veel in contact komen met water kan daar corosie optreden.

Motor: De motor is het tweede gevoelige onderdeel. Naast dat hij beschadigd kan raken doordat er vocht bij de elektronica komt, kan er door regenwater ook mechanische slijtage optreden. Afhankelijk van het type motor is deze ook spatwaterdicht gemaakt.

Display: Het derde gevoelige onderdeel is het display. Met name displays die losgekoppeld kunnen worden kunnen door heftige regen vochtig worden en kapot gaan

 

Conclusie: mag een elektrische fiets buiten staan?  

Bij normale, droge weersomstandigheden is het geen enkel probleem om uw elektrische fiets buiten te laten staan. Echter raden wij u wel aan om uw afneembare accu altijd los te koppelen van uw e-bike wanneer u deze buiten stalt. Bij regenachtige omstandigheden kan water namelijk gemakkelijk in de elektrische onderdelen van uw fiets dringen en eventueel schade veroorzaken. Bovendien kan regen onder andere roest en corrosie veroorzaken op belangrijke onderdelen van uw fiets, waaronder de ketting, tandwielen en remmen. Dit kan niet alleen de levensduur van uw fiets verkorten, maar ook gevaarlijke situaties veroorzaken tijdens het fietsen. Daarom is het van groot belang om uw e-bike te beschermen tegen vocht en weersinvloeden door deze bijvoorbeeld onder een afdak, overkapping of in een tuinhuis te stallen. Zo voorkomt u niet alleen eventuele schade en kosten voor reparaties, maar verlengt u ook de levensduur van uw e-bike. Vooral wanneer het regent, sneeuwt, vriest, of stormt, kunt u uw e-bike het beste binnen of onder een overkapping zetten. Tenslotte kunt u uw elektrische fiets ook bij extreme temperaturen het beste beschermen door deze binnen te stallen. 

 

Nieuwe fietsaccu nodig? 

Heeft uw fietsaccu waterschade of is deze gewoon toe aan een vervanging? Bekijk dan hier ons ruime aanbod aan fietsaccu’s, en vindt de juiste accu voor uw elektrische fiets. 

Voor vragen over beschadigde accu’s of overige fietsaccu vragen kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice

Product is toegevoegd aan jouw winkelwagen

Subtotaal van jouw bestelling

Bestel nu! Bekijk winkelwagen magnaicons/cart