Mag een elektrische fiets buiten staan?

Mag een elektrische fiets buiten staan?

Alhoewel elektronica en water in de meeste gevallen een slechte combinatie is, kunt u van de meeste elektrische fietsen verwachten dat ze goed tegen slechte weersomstandigheden, en dus een flinke regenbui kunnen. Maar is het slim om uw elektrische fiets buiten te laten staan? We hebben het voor u uitgezocht!

Kan een elektrische fiets tegen regen? 

Vooral in ons kikkerlandje komt het regelmatig voor dat we tijdens het fietsen door een hevige regenbui worden getroffen. Gelukkig zijn alle elektrische fietsen waterdicht en is fietsen in de regen normaliter geen probleem. Ook elektronische e-bike onderdelen zoals displays en fietsaccu’s moeten prima tegen wat regendruppels kunnen.  

Regent het intens hard? Dan is het beter om met uw elektrische fiets een droog plekje op te zoeken. Waterdruppels met een hoge druk kunnen in de ergste gevallen op plekken komen waar je ze liever niet hebt, en eventueel waterschade creëren.    

 

Elektrische fiets wassen 

Vanwege de hoge druk raden wij ook af om uw e-bike schoon te maken met een tuinslang of hoge druk spuit. De beste manier om uw elektrische fiets mooi te houden is met een natte doek en een sopje. Maak uw e-bike daarna droog met een oude hand- of theedoek. Zo voorkomt u ’s winters dat er onderdelen gaan bevriezen, of dat uw elektrische fiets gaat roesten.  

 

Elektrische fiets buiten laten staan 

Zoals eerder vermeld zijn elektrische fietsen over het algemeen waterdicht, en hoeft u niet bang te zijn dat er waterschade ontstaat wanneer u door de regen fietst. Uw elektrische fiets buiten laten staan is daarentegen een minder goed idee.  

Net als bij een normale fiets heeft u liever niet dat er roest op de verschillende fietsonderdelen ontstaat. Daarom raden wij u aan om uw elektrische fiets altijd onder een afdak, in een schuur of fietsenstalling te plaatsen. Is er geen mogelijkheid om uw elektrische fiets overdekt of binnen te stallen? Dan kunt u altijd nog een fiets hoes aanschaffen. Ook zijn er speciale beschermhoezen voor verschillende elektrische fietsonderdelen zoals de accu. Accu beschermhoezen kunnen eventuele schade aan uw fietsaccu voorkomen.   

Is uw e-bike tijdens het fietsen heel erg nat geworden? Dan is het belangrijk om deze even droog te maken voordat u deze een langere periode laat staan. Vooral contactpunten zoals een e-bike display, oplaadpunt of accu contactpunten moeten goed gedroogd zijn voordat deze weer worden gebruikt. 

 

Pas op voor uw fietsaccu!  

De fietsaccu is het meest kwetsbare onderdeel van de elektrische fiets, en kan niet goed tegen extreme temperaturen. Heeft u een uit-/afneembare fietsaccu? Dan raden we u zeker aan om uw fietsaccu niet op uw elektrische fiets te laten zitten wanneer u uw e-bike buiten laat staan. Zeker in de winter of zomer is het niet goed wanneer uw fietsaccu te lang aan extreme kou of hitte wordt blootgesteld.  

Ook tijdens hevige wind of een storm is het van uiterste belang om uw elektrische fiets binnen te stallen. Het kan namelijk gebeuren dat de fiets omvalt en accuschade veroorzaakt. Een fietsaccu kan normaliter wel tegen een stootje, maar een harde klap kan toch nare gevolgen hebben op de levensduur van uw accu.  

 

Meer tips over hoe u uw fietsaccu de winter door helpt? Lees ze hier! 

 

Veiligheid buiten 

Los van het weer staat uw fiets ook altijd veiliger in een gesloten ruimte. De laatste tijd zijn er onwijs veel incidenten van elektrische fietsdiefstal. Zet uw elektrische fiets vooral ’s nachts binnen om diefstal te voorkomen! 

 

Conclusie: mag een elektrische fiets buiten staan?  

Bij normale, droge weersomstandigheden is het geen enkel probleem om uw elektrische fiets buiten te laten staan. Echter raden wij u wel aan om uw afneembare accu altijd los te koppelen van uw e-bike wanneer u deze stalt.  

Wanneer het regent, sneeuwt, vriest, stormt of bij extreme temperaturen kunt u uw e-bike het beste binnen of onder een overkapping zetten. 

 

Nieuwe fietsaccu nodig? 

Heeft uw fietsaccu waterschade of is deze gewoon toe aan een vervanging? Bekijk hier ons ruime aanbod aan fietsaccu’s, en vindt de juiste accu voor uw elektrische fiets.  

Voor vragen over beschadigde accu’s of overige fietsaccu vragen kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice! 

Lees ook:
 1. Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

  Lees meer
 2. De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  De levensduur van de accu van uw elektrische fiets verbeteren

  Lees meer
 3. Help uw fietsaccu de winter door!

  Help uw fietsaccu de winter door!

  Lees meer